W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dopłaty do prywatnego przechowywania

Mechanizmy dopłat do prywatnego przechowywania produktów rolno spożywczych są uruchamiane okresowo i mają na celu zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych. 
Realizacja powyższych mechanizmów w ramach kompetencji KOWR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania, zgodnie z zasadami określonymi przez KE.


Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej do najczęściej uruchamianych mechanizmów w zakresie przechowywania należą:

  • dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny,
  • dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny (szczegółowe informacje: https://www.gov.pl/web/arimr/doplaty-do-prywatnego-przechowywania4),
  • dopłaty do prywatnego przechowywania masła,
  • dopłaty do prywatnego przechowywania OMP,
  • dopłaty do prywatnego przechowywania serów.

Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mięsa baraniego i  koziego uruchamiany jest przez Komisję Europejską bardzo sporadycznie.


Dopłata jest udzielana wg zasad określonych przez KE wszystkim Przedsiębiorcom, którzy zawarli z KOWR umowę na dopłaty do prywatnego przechowywania produktów rolno spożywczych a także spełnili warunki udzielania dopłat zgodnie z zasadami określonymi przez KE.
Stawki dopłat do przechowywanych produktów mogą być ustalone przez Komisję Europejską z góry lub w drodze procedury przetargowej.

W rozporządzeniu otwierającym mechanizm dopłat KE określa m.in.:

  • wykaz produktów wraz z właściwymi kodami CN,
  • minimalną ilość produktów, do której może odnosić się pojedynczy wniosek/oferta,
  • okres wnioskowania o dopłaty lub terminy składania ofert przetargowych,
  • minimalny i maksymalny okres przechowywania produktów,
  • wysokość zabezpieczenia.


 

{"register":{"columns":[]}}