W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Interwencyjny zakup i sprzedaż masła

Zakup masła na zapasy interwencyjne


Interwencyjny zakup masła standardowo jest prowadzony w okresie od 1 lutego do 30 września każdego roku. Zakup dokonywany jest po cenie interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR za 100 kg, stanowiącej 90% progu referencyjnego, w ramach limitu ustalonego przez Komisję Europejską, tj. 50 tys. ton rocznie w skali całej Unii Europejskiej. Próg referencyjny w odniesieniu do masła wynosi 246,39 EUR za 100 kg.

Szczegółowe informacje dotyczące przystąpienia do mechanizmu, zasady jego realizacji oraz wykaz aktów prawnych regulujących mechanizm zawierają:

Warunki udziału w mechanizmie „Interwencyjny zakup i sprzedaż masła” określające warunki zakupu masła na zapasy interwencyjne

Zakup masła na zapasy interwencyjne


 

Wybór chłodni – przechowywanie masła stanowiącego zapasy interwencyjne


Przedsiębiorstwo przechowalnicze zainteresowane przechowywaniem masła stanowiącego zapasy interwencyjne, zobowiązane jest do uzyskania świadectwa autoryzacji dla chłodni, w której świadczone będą usługi przechowalnicze.

Wniosek o autoryzację chłodni można składać przez cały rok.

Przedsiębiorstwo przechowalnicze powinno m.in. dysponować powierzchnią przechowalniczą minimum 800 ton oraz znajdować się pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjnej.

Szczegółowe informacje dotyczące warunków autoryzacji, wyboru chłodni, świadczenia usług przechowalniczych oraz wykaz aktów prawnych regulujących mechanizm zawierają:

Warunki udziału w mechanizmie „Interwencyjny zakup i sprzedaż masła” określające warunki świadczenia usług przechowalniczych masła stanowiącego zapasy interwencyjne

oraz

Warunki udziału w mechanizmie „Interwencyjny zakup i sprzedaż masła” określające warunki przetargu zamkniętego na wybór autoryzowanych chłodni na świadczenie usług przechowalniczych masła

Wybór chłodni – przechowywanie masła stanowiącego zapasy interwencyjne

{"register":{"columns":[]}}