KOWR na targach BIOFACH w Norymberdze w Niemczech
12.02.2025
Polskie stoisko narodowe na targach Biofach 2025
W gospodarczej i kulturalnej stolicy Frankonii trwają targi BIOFACH, drugie w tym miesiącu po ISM Cologne, na które Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprosił polskich producentów pysznej i zdrowej polskiej żywności. Stoisko Poland Tastes Good pierwszego dnia targów uroczyście otworzył Stefan Krajewski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tradycyjnie polskie stoiska obfitowały w produkty najwyższej jakości, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem m.in. dystrybutorów z każdego zakątka świata. Podczas otwarcia stoiska, Wiceminister Krajewski mówił:
– Cieszę się, widząc, że polska żywność ekologiczna cieszy się takim uznaniem. To potwierdza jej wysoką jakość i konkurencyjność na rynkach międzynarodowych i jestem przekonany, że obecność polskich wystawców na targach BIOFACH wpłynie na jeszcze większą rozpoznawalność polskich marek na rynku niemieckim i europejskim oraz umożliwi pozyskanie odbiorców także z innych regionów świata.
Na tegorocznych targach BIOFACH reprezentacji KOWR towarzyszyli przedstawiciele firm: Bifix, ESKA, Gospodarstwo Rybackie "Zawólcze", Corpo, LollyPolly, Janex, Quadrum Foods, Herbar, BIMIZ, Bromex, Celiko, Gruppa Organic, Profesjonal, Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik", Fresh Fruit, PIŻE, MLB Biotrade, Berries Polska, HerbaNordPol, MDR Healthy Food, Polbioeco, Naturfrut, Tabit i Quba Caffe.
Stoisko Poland Tastes Good na zaproszenie Wiceministra Krajewskiego odwiedziła Ophelia Nick, Sekretarz Stanu w Federalnym Ministerstwie Żywności i Rolnictwa Niemiec. Rozmowa mająca na celu pogłębienie współpraco polsko-niemieckiej skupiła się tym razem na rolnictwie ekologicznym.
Targi BIOFACH to wydarzenie branżowe skupiające najlepszych certyfikowanych producentów żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego z całego świata. Każdy z 25 producentów obecnych na polskim stoisku narodowym przywiózł do Norymbergi coś wyjątkowego: od certyfikowanych przysmaków po nowoczesne propozycje zgodne z trendami bio i organic.
Największe na świecie targi żywności ekologicznej w Norymberdze odbywają się corocznie od 1990 r. i z każdym rokiem przyciągają coraz większą liczbę wystawców i zwiedzających. Stanowią zarówno okazję do prezentacji nowości i promocji produktów ekologicznych, jak i wymiany doświadczeń i wiedzy pomiędzy wystawcami. Co roku swoje produkty prezentuje ok. 2,5 tys. wystawców z prawie 100 krajów świata, a targi odwiedza ponad 30 tys. gości. Polscy przedsiębiorcy są obecni na norymberskch targach od samego początku.