W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

KOWR na XV Europejskim Kongresie Gospodarczym

W dniach 24-26 kwietnia br. w Katowicach odbył się XV Europejski Kongres Gospodarczy. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR oraz Janusz Niedziela, Dyrektor Biura Dyrektora Generalnego.

Uczestnicy debaty Od pola do stołu

Europejski Kongres Gospodarczy (EEC) jest największym wydarzeniem biznesowym Europy Centralnej obejmującym trzydniowy cykl debat i spotkań z udziałem gości z Polski i innych krajów europejskich. W wydarzeniu udział wzięło 11 tys. uczestników, 1200 prelegentów oraz 650 przedstawicieli mediów. Rozmawiano o przyszłości polskiej i europejskiej gospodarki.

Na kongresie nie zabrakło tematów skupionych wokół zmian w modelach produkcji i dystrybucji. W trakcie panelu „Od pola do stołu”, w której udział wziął Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR, poruszono m.in. takie zagadnienia jak: redukcja strat żywności, ograniczenie jej marnowania oraz zużycia zasobów potrzebnych do wytworzenia niewykorzystanych produktów żywnościowych.

W debacie "Od pola do stołu", poza Marcinem Wrońskim, udział wzięli:

Małgorzata Bojańczyk – Dyrektor Polskiego Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”, Andrzej Gantner – Wiceprezes Zarządu, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców, Monika Lasoń – właścicielka firmy Groser - Grodzkie Sery Kozie, Andrej Modic – Prezes Zarządu Farmer Direct Sp. z o.o. (LokalnyRolnik.pl) oraz Bartosz Urbaniak – szef Bankowości Food & Agro na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę, Bank BNP Paribas.

W trakcie panelu Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR zauważył, że założenia strategii „Od pola do stołu” związane ze skracaniem łańcucha dostaw są słuszne,  chociaż taka żywność jest droższa, a w Polsce nadal głównym kryterium wyboru jest cena. Zauważył również, że wraz we wzrostem kosztów nawozów zmniejszy się ich stosowanie, co może znacząco wpłynąć na zmniejszenie plonów. Mniej środków ochrony roślin oznacza mniejsze plony i coraz mniejsze przychody z gospodarstw rolnych. – Z tej przyczyny żywność produkowana na terenie UE stanie się całkowicie niekonkurencyjna na świecie. Spadek opłacalności prowadzenia gospodarstw rolnych może wpłynąć na zmniejszenie liczby rolników, a co za tym idzie spadnie produkcja rolna w Polsce i całej UE – podsumował Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.

   

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}