W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Misja KOWR i przedsiębiorców do Uzbekistanu

POSIEDZENIE GRUPY ROBOCZEJ UZBEKISTAN

W dniach 25-27 listopada 2025 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Ambasadą RP w Taszkencie organizuje po raz pierwszy misję handlową przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego do Uzbekistanu. W trzydniowym programie w Taszkencie udział bierze 9 przedsiębiorców, głównie z branży mięsnej i branży słodyczy.

Polskie firmy zainteresowane nawiązaniem kontaktu z potencjalnymi kontrahentami z Uzbekistanu i wejściem na ten rynek wspiera na miejscu podczas całej misji delegacja KOWR na czele z Dyrektorem Generalnym KOWR Henrykiem Smolarzem oraz Zastępcą Dyrektora Generalnego KOWR Lucjanem Zwolakiem, a także Ambasada RP w Taszkencie.

W programie misji znalazły się wizyty w lokalnych sieciach handlowych Makro i Korzinka oraz spotkania i rozmowy z ich reprezentantami, a także spotkania b2b z potencjalnymi partnerami biznesowymi z Uzbekistanu na terenie targów AgroExpo Uzbekistan.

Uzbekistan jest perspektywicznym partnerem handlowym Polski w Azji Centralnej, drugim po Kazachstanie. Misja handlowa KOWR zaplanowana została przy okazji I posiedzenia polsko-uzbekistańskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa, w którym ze strony polskiej uczestniczyli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski oraz Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz. Rozmowy koncentrowały się przede wszystkim na rozszerzeniu dostępu do uzbeckiego rynku dla polskich produktów rolno-spożywczych oraz rozwijaniu współpracy eksperckiej, fitosanitarnej i handlowej.

Polski eksport rolno-spożywczy do Uzbekistanu osiągnął w 2024 r. wartość 72 mln EUR. Wśród produktów eksportowanych do Uzbekistanu dominowały:

  • wyroby cukiernicze – 23%;
  • mięso i podroby z drobiu – 19%;
  • warzywa przetworzone i zakonserwowane – 10%;
  • syropy cukrowe – 7%;
  • karma dla zwierząt domowych – 7%;
  • jabłka – 6%.

 

Więcej informacji na: Poland tastes good

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}