W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Paszportyzacja polskiej żywności - webinarium

Paszportyzacja polskiej żywności – innowacyjne narzędzie wspierające polskich producentów żywności – to tytuł webinaru zorganizowanego przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

I webinar

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego 26 maja 2023 r. zorganizowała pierwsze webinarium realizowane w ramach pilotażowego projektu Paszportyzacja polskiej żywności, koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Docelowo projekt przewiduje wdrożenie narzędzia informatycznego, które zagwarantuje efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o polskich produktach rolno-spożywczych na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu”.
W trakcie webinarium przedstawiono założenia projektu, zakres i stan jego realizacji oraz szczegółowe kwestie dotyczące realizacji pilotażu dla rynku wieprzowiny i rynku wołowiny. Ponadto zaprezentowano zakres planowanych prac dotyczących wdrożenia rozwiązań monitorujących zdarzenia w produkcji i przekazano informacje dotyczące wyposażenia Uczestników Pilotażu w urządzenia i narzędzia niezbędne do zbierania danych o procesie produkcyjnym. Wyjaśniono także wątpliwości związane z realizacją pilotażu.
Uczestnikami spotkania byli producenci rolni z rynków wieprzowiny i wołowiny oraz podmioty zajmujące się przetwórstwem mięsa, którzy biorą udział w pilotażowym projekcie Paszportyzacja polskiej żywności. Prelekcje w trakcie webinaru wygłosili przedstawiciele: Departamentu Innowacji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Naukowej Akademickiej Sieci Komputerowej – PIB, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego oraz IDFS Sp. z o.o. 

Webinarium zorganizowała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w ramach finansowania z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.


Paszportyzacja polskiej żywności
Paszportyzacja polskiej żywności to projekt, który przewiduje budowę cyfrowego systemu gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. „od pola do stołu”. W przypadku wdrożenia system IT udostępni szerokie spektrum informacji o produkcie żywnościowym, przede wszystkim dzięki innowacyjnym funkcjonalnościom, a także integracji z aktualnie działającymi bazami referencyjnymi. Tym samym polski sektor rolno-spożywczy może zyskać narzędzie, w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne dane o produkcie rolno-spożywczym. Zleceniobiorcą Pilotażu w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności jest Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – Państwowy Instytut Badawczy. Projekt koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej informacji na temat projektu jest dostępnych tutaj: https://www.gov.pl/web/kowr/paszportyzacja-polskiej-zywnosci. 
 

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}