W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Paszportyzacja polskiej żywności – rozstrzygnięcie konkursu

Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – PIB rozstrzygnęła konkurs pn. System dla śledzenia zdarzeń w produkcji wieprzowiny oraz w produkcji wołowiny realizowanego w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności.

Pilotażowy System IT

Konkurs na rynku mięsa wieprzowego i mięsa wołowego

Celem nieograniczonego jednoetapowego konkursu prowadzonego w procedurze powyżej progów unijnych był wybór najlepszej koncepcji rozwiązania dla monitorowania zdarzeń występujących podczas cyklu produkcyjnego mięsa wieprzowego i mięsa wołowego oraz wdrożenie tego rozwiązania 
u uczestników pilotażu, który jest realizowany w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności. 

Pierwsze miejsce przyznano firmie IDFS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, której przyznano nagrodę pieniężną w kwocie 12 000 zł. Ponadto zwycięzca rozwiązania konkursowego otrzyma zaproszenie do negocjacji w sprawie udzielenia zamówienia publicznego w trybie zamówienia 
z wolnej ręki, gdzie szacowana wartość umowy wynosi: 2 500 000 zł netto (3 075 000 zł brutto). Szczegółowe informacje są dostępne pod linkiem: eB2B - Postępowanie ZZPiZ.2611.10.2023.79.PKO[KOWR-PZ] - „System dla śledzenia zdarzeń w produkcji wieprzowiny oraz w produkcji wołowiny”

Organizatorem konkursu była Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – Państwowy Instytut Badawczy, tj. Zleceniobiorca Pilotażu w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i nadzorowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Paszportyzacja polskiej żywności
Projekt Paszportyzacja polskiej żywności przewiduje budowę cyfrowego systemu gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. „od pola do stołu”.
W przypadku wdrożenia system IT udostępni szerokie spektrum informacji o produkcie żywnościowym, przede wszystkim dzięki innowacyjnym funkcjonalnościom, a także integracji z aktualnie działającymi bazami referencyjnymi. Po jego wdrożeniu polski sektor rolno-spożywczy może zyskać system IT, 
w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne dane o produkcie rolno-spożywczym.
Więcej informacji na temat projektu jest dostępnych tutaj: https://www.gov.pl/web/kowr/paszportyzacja-polskiej-zywnosci

{"register":{"columns":[]}}