W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polska wśród liderów produkcji truskawek w UE

16.06.2025

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a Polska po raz kolejny potwierdza swoją pozycję jako jeden z głównych producentów tych owoców w Europie. Według najnowszego raportu przygotowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, nasz kraj jest drugim największym producentem truskawek w Unii Europejskiej. W 2024 roku osiągnęliśmy poziom 15% unijnej produkcji.

truskawki

Produkcja i eksport – liczby mówią same za siebie

W 2024 roku w Polsce zebrano 159 tys. ton truskawek z powierzchni blisko 29 tys. ha, co stanowi aż 40% całkowitej powierzchni upraw truskawek w UE. Choć zbiory były o 12% niższe niż w roku poprzednim, Polska utrzymała pozycję lidera w powierzchni upraw i eksportu mrożonych truskawek.

Aż 50% krajowej produkcji trafia na eksport – przeważnie w postaci mrożonej. Główne kierunki eksportowe to Niemcy, Francja i Niderlandy. Co istotne, mimo spadku ilości eksportowanych owoców, wartość eksportu wzrosła do 143 mln EUR, z czego 81% przypadło na truskawki mrożone.

Mazowsze truskawkowym zagłębiem

Największe plantacje znajdują się w województwie mazowieckim, które odpowiada za ponad 54% krajowej produkcji. Duże znaczenie mają również województwa: lubelskie, łódzkie i świętokrzyskie, razem generując łącznie blisko 80% zbiorów w Polsce.

Produkcja truskawek prowadzona jest przede wszystkim w mniejszych gospodarstwach rodzinnych, gospodarujących na plantacjach o powierzchni od 1 do 10 ha.

Truskawki – smaczne i zdrowe

Poza doskonałym smakiem, truskawki są cennym źródłem składników bioaktywnych. Zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających – polifenoli (w tym antocyjanów) oraz witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B. Spożywanie truskawek dostarcza organizmowi sód, potas, wapń i fosfor. Zawierają także błonnik pokarmowy i stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, przy niewielkiej wartości energetycznej. Ich regularne spożywanie wspomaga odporność i może działać przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Tradycja i jakość

Polska może pochwalić się również produktami regionalnymi. Na liście Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE znajduje się m.in. Truskawka kaszubska - produkt tradycyjny województwa pomorskiego. Słynie z wyjątkowej słodyczy dzięki specyficznemu mikroklimatowi regionu.

Na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW znalazły się również: Truskawka z gminy Puławy, Truskawka zwoleńska, Truskawka buska faworytka i Truskawka bielińska.

Zapraszamy do zapozniania się z raportem KOWR

Materiały

Polska​_liczącym​_się​_producentem​_truskawek​_w​_Unii​_Europejskiej​_raport​_KOWR
Polska​_liczącym​_się​_producentem​_truskawek​_w​_Unii​_Europejskiej.pdf 0.65MB
{"register":{"columns":[]}}