W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie stoisko narodowe na targach Gulfood 2021 w ZEA

W dniach 21 - 25 lutego 2021 r., w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, odbyła się 26 edycja międzynarodowych targów Gulfood, jednych z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej na Bliskim Wschodzie z udziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

KOWR, zgodnie ze strategią określoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach realizacji działań promujących polskie artykuły rolno-spożywcze na rynkach zagranicznych, po raz piąty zorganizował na targach Gulfood polskie stoisko narodowe pod hasłem „Poland tastes good”. Uroczystego otwarcia stoiska dokonał Pan Jakub Sławek, chargé d'affaires w Ambasadzie RP w Abu Zabi.

Polskie stoisko narodowe zlokalizowane było w trzech halach branżowych: Sheik Saeed Hall nr 3, gdzie znajdowało się główne stoisko KOWR, a także w hali mlecznej (Al Mulaqua Hall nr 2) oraz w hali napojów (Za’abeel  Hall nr 5). W hali głównej i mlecznej swoje produkty prezentowało łącznie 9 wystawców polskiej branży spożywczej, natomiast w hali dedykowanej napojom zorganizowany został showroom z napojami 6 polskich firm. Należy podkreślić, że było to pierwsze stoisko narodowe na targach zagranicznych zorganizowane przez KOWR z bezpośrednim udziałem przedsiębiorców od momentu ogłoszenia pandemii COVID-19. Stoisko przygotowane zostało z zachowaniem wszystkich wymagań bezpieczeństwa sanitarnego, określonych przez organizatora targów. Na głównym polskim stoisku narodowym zwiedzający targi mogli spróbować tradycyjnych polskich dań, serwowanych przez polskich szefów kuchni w ramach odbywających się na stoisku pokazów kulinarnych.

Na zaproszenie Pani Katarzyny Rzeźniczek - Radcy ds. rolnych Ambasady RP polskie stoisko narodowe odwiedzili m.in.:

  • Minister Zmian Klimatu i Środowiska PZEA, Pan dr Abdullah bin Mohammed Belhaif Al Nuaimi,
  • Podsekretarz Stanu nadzorujący w ww. Ministerstwie kwestie bezpieczeństwa żywności, Pan inż. Saif Al Shara,
  • Członek Rodziny Królewskiej Emiratu Szardża, Szejk Ahmed bin Fasal Al Qassimi,
  • Dyrektor Sekcji Kontroli Handlu Żywnością w Dubai Municipality, Pan dr Essam Al Hashimi,
  • Dyrektor targów Gulfood DWTC, Pan Mark Napier.

Polskie stoisko narodowe odwiedził również Komisarz Generalny Polskiego Pawilonu na EXPO 2020, Pan Adrian Malinowski, który przedstawił wystawcom możliwości wykorzystania przestrzeni polskiego pawilonu EXPO na wspólne i indywidualne działania promocyjne.

Dodatkowo na polskim stoisku narodowym odbyły się spotkania z przedstawicielami lokalnych instytucji oraz firm zorganizowane dla wystawców przy wsparciu Pani Katarzyny Rzeźniczek Radcy ds. rolnych Ambasady RP oraz Pani Anny Tukalskiej z Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Dubaju. Celem ww. spotkań było ułatwienie funkcjonowania polskich firm na rynku ZEA.

{"register":{"columns":[]}}