W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie stoisko narodowe na targach Gulfood 2022

W dniach 13-17 lutego 2022 r., w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, miała miejsce 27 edycja międzynarodowych targów Gulfood, jednych z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej na Bliskim Wschodzie.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zgodnie ze strategią określoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach realizacji działań promujących polskie artykuły rolno-spożywcze na rynkach zagranicznych, po raz szósty zorganizował na targach Gulfood polskie stoisko narodowe pod hasłem „Poland tastes good”. Uroczystego otwarcia stoiska dokonali: Pan Adrian Gawłowski – Zastępca Dyrektora Departamentu Wsparcia Eksportu KOWR, Pani Katarzyna Rzeźniczek – I Radca ds. rolnych Ambasady RP w Abu Zabi, a także obecni na targach: Pani Beata Mazurek – Posłanka do Parlamentu Europejskiego oraz przedstawiciele władz województwa lubelskiego.

Polskie stoisko narodowe zlokalizowane było w trzech halach branżowych: ogólnospożywczej World Food (Sheik Saeed Hall nr 1), gdzie znajdowało się główne stoisko KOWR, a także w hali z produktami mlecznymi (Al Mulaqua Hall nr 2) oraz w hali napojów (Za’abeel  Hall nr 2). Na stoisku w hali głównej swoje produkty prezentowało 15 firm polskiej branży spożywczej, w hali „mlecznej” 7 wystawców, natomiast w hali dedykowanej napojom zorganizowane zostało stoisko z produktami 5 polskich firm. Podczas polskiego wystąpienia na targach Gulfood promowane były: słodycze, miody, orzechy laskowe, kawior,  produkty piekarnicze bezglutenowe, przyprawy, zbożowe produkty śniadaniowe, kawy i herbaty, produkty mleczarskie i mięsne, produkty probiotyczne oraz soki i napoje bezalkoholowe. Na głównym polskim stoisku narodowym zwiedzający targi mogli spróbować tradycyjnych polskich dań, serwowanych przez polskich szefów kuchni w ramach zorganizowanych przez KOWR pokazów kulinarnych.

Stoisko narodowe KOWR odwiedzili m.in. Dyrektor targów Gulfood DWTC, Pan Mark Napier oraz Dyrektor Sekcji Kontroli Handlu Żywnością w Dubai Municipality, Pan dr Essam Al Hashimi, który wskazał na wysoką jakość polskich produktów oraz podkreślił zauważalny wzrost polskiego eksportu artykułów rolno - spożywczych na rynek PZEA.

Dodatkowo na polskim stoisku odbyły się spotkania z przedstawicielami lokalnych instytucji oraz firm i sieci handlowych, zorganizowane dla wystawców przy wsparciu Pani Katarzyny Rzeźniczek I Radcy ds. rolnych Ambasady RP oraz Pani Ewy Mezher z Zagranicznego Biura Handlowego PAIH  w Dubaju. Celem ww. spotkań było ułatwienie komunikacji w zakresie funkcjonowania polskich firm na rynku ZEA.

{"register":{"columns":[]}}