W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie ze studentami Texas A&M University

30 maja 2023 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się spotkanie Z-cy Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzaty Gośniowskiej-Koli, Z-cy Dyrektora Generalnego KOWR, z delegacją studentów uniwersytetu stanowego Texas A&M University pod przewodnictwem prof. Jima Mazurkiewicza.

Spotkanie ze studentami Texas A&M University

W trakcie spotkania omówiono zadania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz projekty innowacyjne w rolnictwie realizowane przez KOWR, które spotkały się ze szczególnym zainteresowaniem wśród wizytujących Polskę studentów. Zaprezentowano również potencjał polskiego eksportu rolno-spożywczego. 

Stany Zjednoczone to jeden z najważniejszych rynków dla polskiego eksportu żywności, trzeci jej odbiorca wśród krajów spoza Unii Europejskiej. W 2022 r. wartość sprzedaży produktów rolno-spożywczych na ten rynek wyniosła 770 mln EUR, co dało USA 2 % udział w ogólnej wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego.    

Główne produkty rolno-spożywcze eksportowane z Polski na rynek amerykański to ryby oraz przetwory z ryb, produkty cukiernicze, wieprzowina, przetwory zbożowo-mączne, warzywa, soki, herbata, wyroby spirytusowe.
 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}