W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Trwa III Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! Bitwa Regionów rozstrzygnięta!

06.09.2025

Na PGE Narodowym trwa święto polskiej żywności wysokiej jakości. III Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to dwa dni (6-7 września) pełne spotkań z producentami, ekspertami, kucharzami i pasjonatami zdrowego stylu życia. Odwiedzający mogą korzystać z bogatego programu wydarzeń: 127 stoisk z regionalnymi produktami, degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty rękodzielnicze, a także 26 paneli dyskusyjnych i spotkań autorskich. Organizatorem spotkania jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

1

Uroczyste otwarcie

Wydarzenie zainaugurowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Stefan Krajewski oraz Dyrektor Generalny KOWR - Henryk Smolarz. Wśród gości obecny był także Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów - Jakub Stefaniak.

- Ważnym zadaniem – zarówno Ministerstwa Rolnictwa jak i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest to, aby polski rolnik mógł zarabiać więcej, a polski konsument miał doskonałe produkty na polskim stole – powiedział podczas otwarcia Festiwalu Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz.

Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań, to współpraca lokalnych społeczności, np. Kół Gospodyń Wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jedenj strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich, zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślił Minister S. Krajewski.

- To wydarzenie jest wspaniałą promocją polskiej żywności. Życzę Państwu wielu pozytywnych wrażeń i myślę, że Festiwal już na stałe zapisał się na kulinarnej i edukacyjnej mapie Warszawy – dodał Dyrektor H. Smolarz.

W części oficjalnej udział wzięli również przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, w tym m.in.: Chin, Kataru, Mołdawii, Uzbekistanu, Cypru, Kolumbii, Libii czy Arabii Saudyjskiej.

Obecność tak wielu dyplomatów podkreśla silną pozycję Polski, jako producenta żywności wysokiej jakości i znaczenie tematu bezpieczeństwa żywnościowego – nie tylko na poziomie krajowym.

Panele dyskusyjne – o jakości i świadomych wyborach

Zdrowe życie zaczyna się od świadomego wyboru dobrych produktów, których jakość i sprawdzony skład potwierdzają certyfikaty i oznaczenia. Festiwalowe panele poświęcone są więc m.in. certyfikowanym produktom, bezpieczeństwu żywności oraz świadomym wyborom konsumenckim.

W panelu „Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo” wystąpili:

  • Stefan Krajewski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Henryk Smolarz – Dyrektor Generalny KOWR,
  • Wiesław Różański – UPEMI,
  • Przemysław Rzodkiewicz – GIJHARS,
  • Andrzej Gantner – Polska Federacja Producentów Żywności.

Rozmawiano m.in. o żywności certyfikowanej, globalnych tendencjach oraz wyzwaniach, jakie stoją przed rolnictwem w Polsce, krajowych i wspólnotowych systemach jakości żywności oraz rolnictwa ekologicznego, a także o  perspektywach jego rozwoju.

W kolejnym panelu – „Co należy wiedzieć o systemach jakości żywności”, prowadzonym przez Jana Golbę, Dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW – uczestniczyli:

  • Agnieszka Wierzbicka-Baxter – Purple Valley,
  • Paulina Piskorska – Centrum Jakości AgroEko,
  • Agnieszka Borowska – Spółdzielnia Strzałkowo,
  • Michał Rzytki – Polskie Centrum Akredytacji.

W sobotę odbyły się również panele m.in. o właściwym odżywianiu i czytaniu etykiet, a także wyjątkowy panel „W małym owadzie wielka moc – znaczenie pszczół”, prowadzony przez dr. Sławomira Jarkę z SGGW.

Strefa wystawców – polska żywność z pasją

W festiwalowej strefie wystawców swoje produkty prezentuje 127 producentów z całej Polski. To wyjątkowa okazja, by poznać i spróbować bogactwa polskich smaków – od świeżych warzyw i owoców, przez tradycyjne wędliny, sery, pieczywo i miody, aż po przetwory i lokalne specjały.

Każde stoisko to spotkanie z pasją, rzemiosłem, historią rodzinnych gospodarstw czy małych manufaktur. Odwiedzający degustują produkty wysokiej jakości, wyróżnione certyfikatami i oznaczeniami, a przede wszystkim kupują je bezpośrednio od producentów – ambasadorów polskiej żywności.

Warsztaty, pokazy i atrakcje dla najmłodszych

KOWR przygotował ponad 1000 miejsc w warsztatach kulinarnych, rękodzielniczych i tanecznych. Pokazy kulinarne połączone z degustacją prowadzone przez znanych kucharzy cieszą się dużym zainteresowaniem.

Najmłodsi uczestniczą w animacjach oraz warsztatach ceramicznych z Manufakturą w Bolesławcu. W strefie edukacyjnej #KupujŚwiadomie dzieci poznają pochodzenie żywności, biorą udział w konkursach i zabawach promujących zdrową dietę. Nie mogło także zabraknąć Chrumasa – ambasadora zdrowego odżywiania w „Programie dla szkół”.

Wielki finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”!

Festiwal to również finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, Jego celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

W tegorocznej edycji Konkursu wzięły udział 1843 Koła i Stowarzyszenia. W I etapie odbyło się 116 wydarzeń regionalnych. Zwycięzcy z każdego województwa trafili do II etapu, a spośród nich wyłoniono 16 najlepszych zespołów – po jednym z każdego województwa – które zmierzyły się w wielkim finale.

Tegoroczni zwycięzcy to:

  • I miejsce: KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy”: Raki po polsku – derte koty
  • II miejsce: KGW w Węglinie: Nadziewana kaczka w zalewie miodowej
  • III miejsce: KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie: Żur opoczyński

Zwycięzców wyłoniło jury w składzie:

  • Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem,
  • Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan kadry Narodowej Kucharzy,
  • Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania.

Poziom konkursu zaskoczył członków jury, które miało bardzo trudny wybór. Ostatecznie przyznało też 6 wyróżnień dla:

  • KGW w Kluszkowcach: Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
  • KGW w Niesłabinie: Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
  • KGW w Toczyłowie: Kurczak z podlaskiej zagrody
  • KGW w Zdrojach: Zrolowana Biała Dama
  • KGW Nasale: Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba
  • KGW „Sami Swoi” w Miczułach: Mazurskie dziady z leśnym twistem

Wszystkim laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy!

 

Niedziela pełna atrakcji – zapraszamy!

Niedziela na III Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to:

  • warsztaty dla dzieci,
  • pokazy kulinarne (np. przygotowanie cebularza lubelskiego, komponowanie ziołowej herbaty),
  • pokazy Kół Gospodyń Wiejskich,
  • spotkania autorskie z Katarzyną Bosacką, Ewą Michalską i Magdaleną Tomaszewską-Bolałek.

Nie zabraknie też paneli tematycznych, m.in.:

  • „Zdrowo i sportowo – gwiazdy sportu świecą przykładem”
    Moderator: Dariusz Semeniuk
    Uczestnicy: Monika Pyrek, Magdalena Grzywa, Witold Wierzbiński (KOWR), Aleksandra Stachniak (Europejskie Centrum Bajki)
  • „Jedzenie łagodzi obyczaje – o sztuce dyplomacji kulinarnej”
    Moderator: Grzegorz Łapanowski
    Paneliści: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Ewa Michalska, Piotr Kondraciuk (KOWR)
  • „Dobry zwyczaj, zawsze czytaj etykiety”
    Uczestniczki: Katarzyna Bosacka, Anna Wolska (IJHARS)

Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalowe jest bezpłatny!

Organizatorem spotkania jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a honorowy patronat nad nim objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent m.st. Warszawy.

Serdecznie zapraszamy – spotkajmy się na PGE Narodowym i #KupujmyŚwiadomie!

 

 

Zdjęcia (12)

{"register":{"columns":[]}}