Trwa III Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! Bitwa Regionów rozstrzygnięta!
06.09.2025
Na PGE Narodowym trwa święto polskiej żywności wysokiej jakości. III Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to dwa dni (6-7 września) pełne spotkań z producentami, ekspertami, kucharzami i pasjonatami zdrowego stylu życia. Odwiedzający mogą korzystać z bogatego programu wydarzeń: 127 stoisk z regionalnymi produktami, degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty rękodzielnicze, a także 26 paneli dyskusyjnych i spotkań autorskich. Organizatorem spotkania jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Uroczyste otwarcie
Wydarzenie zainaugurowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Stefan Krajewski oraz Dyrektor Generalny KOWR - Henryk Smolarz. Wśród gości obecny był także Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów - Jakub Stefaniak.
- Ważnym zadaniem – zarówno Ministerstwa Rolnictwa jak i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest to, aby polski rolnik mógł zarabiać więcej, a polski konsument miał doskonałe produkty na polskim stole – powiedział podczas otwarcia Festiwalu Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz.
Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań, to współpraca lokalnych społeczności, np. Kół Gospodyń Wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jedenj strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich, zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślił Minister S. Krajewski.
- To wydarzenie jest wspaniałą promocją polskiej żywności. Życzę Państwu wielu pozytywnych wrażeń i myślę, że Festiwal już na stałe zapisał się na kulinarnej i edukacyjnej mapie Warszawy – dodał Dyrektor H. Smolarz.
W części oficjalnej udział wzięli również przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, w tym m.in.: Chin, Kataru, Mołdawii, Uzbekistanu, Cypru, Kolumbii, Libii czy Arabii Saudyjskiej.
Obecność tak wielu dyplomatów podkreśla silną pozycję Polski, jako producenta żywności wysokiej jakości i znaczenie tematu bezpieczeństwa żywnościowego – nie tylko na poziomie krajowym.
Panele dyskusyjne – o jakości i świadomych wyborach
Zdrowe życie zaczyna się od świadomego wyboru dobrych produktów, których jakość i sprawdzony skład potwierdzają certyfikaty i oznaczenia. Festiwalowe panele poświęcone są więc m.in. certyfikowanym produktom, bezpieczeństwu żywności oraz świadomym wyborom konsumenckim.
W panelu „Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo” wystąpili:
- Stefan Krajewski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Henryk Smolarz – Dyrektor Generalny KOWR,
- Wiesław Różański – UPEMI,
- Przemysław Rzodkiewicz – GIJHARS,
- Andrzej Gantner – Polska Federacja Producentów Żywności.
Rozmawiano m.in. o żywności certyfikowanej, globalnych tendencjach oraz wyzwaniach, jakie stoją przed rolnictwem w Polsce, krajowych i wspólnotowych systemach jakości żywności oraz rolnictwa ekologicznego, a także o perspektywach jego rozwoju.
W kolejnym panelu – „Co należy wiedzieć o systemach jakości żywności”, prowadzonym przez Jana Golbę, Dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW – uczestniczyli:
- Agnieszka Wierzbicka-Baxter – Purple Valley,
- Paulina Piskorska – Centrum Jakości AgroEko,
- Agnieszka Borowska – Spółdzielnia Strzałkowo,
- Michał Rzytki – Polskie Centrum Akredytacji.
W sobotę odbyły się również panele m.in. o właściwym odżywianiu i czytaniu etykiet, a także wyjątkowy panel „W małym owadzie wielka moc – znaczenie pszczół”, prowadzony przez dr. Sławomira Jarkę z SGGW.
Strefa wystawców – polska żywność z pasją
W festiwalowej strefie wystawców swoje produkty prezentuje 127 producentów z całej Polski. To wyjątkowa okazja, by poznać i spróbować bogactwa polskich smaków – od świeżych warzyw i owoców, przez tradycyjne wędliny, sery, pieczywo i miody, aż po przetwory i lokalne specjały.
Każde stoisko to spotkanie z pasją, rzemiosłem, historią rodzinnych gospodarstw czy małych manufaktur. Odwiedzający degustują produkty wysokiej jakości, wyróżnione certyfikatami i oznaczeniami, a przede wszystkim kupują je bezpośrednio od producentów – ambasadorów polskiej żywności.
Warsztaty, pokazy i atrakcje dla najmłodszych
KOWR przygotował ponad 1000 miejsc w warsztatach kulinarnych, rękodzielniczych i tanecznych. Pokazy kulinarne połączone z degustacją prowadzone przez znanych kucharzy cieszą się dużym zainteresowaniem.
Najmłodsi uczestniczą w animacjach oraz warsztatach ceramicznych z Manufakturą w Bolesławcu. W strefie edukacyjnej #KupujŚwiadomie dzieci poznają pochodzenie żywności, biorą udział w konkursach i zabawach promujących zdrową dietę. Nie mogło także zabraknąć Chrumasa – ambasadora zdrowego odżywiania w „Programie dla szkół”.
Wielki finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”!
Festiwal to również finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, Jego celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
W tegorocznej edycji Konkursu wzięły udział 1843 Koła i Stowarzyszenia. W I etapie odbyło się 116 wydarzeń regionalnych. Zwycięzcy z każdego województwa trafili do II etapu, a spośród nich wyłoniono 16 najlepszych zespołów – po jednym z każdego województwa – które zmierzyły się w wielkim finale.
Tegoroczni zwycięzcy to:
- I miejsce: KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy”: Raki po polsku – derte koty
- II miejsce: KGW w Węglinie: Nadziewana kaczka w zalewie miodowej
- III miejsce: KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie: Żur opoczyński
Zwycięzców wyłoniło jury w składzie:
- Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem,
- Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan kadry Narodowej Kucharzy,
- Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania.
Poziom konkursu zaskoczył członków jury, które miało bardzo trudny wybór. Ostatecznie przyznało też 6 wyróżnień dla:
- KGW w Kluszkowcach: Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
- KGW w Niesłabinie: Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
- KGW w Toczyłowie: Kurczak z podlaskiej zagrody
- KGW w Zdrojach: Zrolowana Biała Dama
- KGW Nasale: Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba
- KGW „Sami Swoi” w Miczułach: Mazurskie dziady z leśnym twistem
Wszystkim laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy!
Niedziela pełna atrakcji – zapraszamy!
Niedziela na III Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to:
- warsztaty dla dzieci,
- pokazy kulinarne (np. przygotowanie cebularza lubelskiego, komponowanie ziołowej herbaty),
- pokazy Kół Gospodyń Wiejskich,
- spotkania autorskie z Katarzyną Bosacką, Ewą Michalską i Magdaleną Tomaszewską-Bolałek.
Nie zabraknie też paneli tematycznych, m.in.:
- „Zdrowo i sportowo – gwiazdy sportu świecą przykładem”
Moderator: Dariusz Semeniuk
Uczestnicy: Monika Pyrek, Magdalena Grzywa, Witold Wierzbiński (KOWR), Aleksandra Stachniak (Europejskie Centrum Bajki) - „Jedzenie łagodzi obyczaje – o sztuce dyplomacji kulinarnej”
Moderator: Grzegorz Łapanowski
Paneliści: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Ewa Michalska, Piotr Kondraciuk (KOWR) - „Dobry zwyczaj, zawsze czytaj etykiety”
Uczestniczki: Katarzyna Bosacka, Anna Wolska (IJHARS)
Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalowe jest bezpłatny!
Organizatorem spotkania jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a honorowy patronat nad nim objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent m.st. Warszawy.
Serdecznie zapraszamy – spotkajmy się na PGE Narodowym i #KupujmyŚwiadomie!