W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Trzecia edycja Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie dobiegła końca!

10.09.2025

W dniach 6-7 września br. roku, na PGE Narodowym królowały rodzime produkty certyfikowane w ramach krajowych i unijnych systemów jakości żywności, z oznaczeniami potwierdzającymi ich wyjątkowe walory, a także regionalne i tradycyjne przysmaki.

Otwarcie Festiwalu

Udział w zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wydarzeniu był szansą, aby poznać lokalnych wytwórców, skosztować ich wyrobów oraz zakupić żywność wysokiej jakości.

Uroczystego otwarcia festiwalu dokonali Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski oraz Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz. Szczególnymi gośćmi wydarzenia byli przedstawiciele korpusu dyplomatycznego z 14 ambasad, w tym sześciu ambasadorów.

To były dwa dni pełne smaków, rozmów o polskiej żywości i inspirujących spotkań.

W strefie producentów, czyli sercu festiwalu, 123 wystawców z całej Polski zaprezentowało swoje doskonałe, wytwarzane z pasją produkty - ekologiczne warzywa i owoce, tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, przetwory oraz wiele innych specjałów. Odwiedzający wydarzenie mieli okazję nawiązać bezpośredni kontakt z wytwórcami i zyskać pewność co do jakości wybieranej żywności – w myśl hasła #KupujŚwiadomie.

W trakcie dwóch dni wydarzenia odbyło się 19 paneli dyskusyjnych i wykładów z 75 ekspertami, którzy dzielili się wiedzą m.in. na temat systemów jakości i potencjału polskiej żywności, produktów certyfikowanych i z oznaczeniami, czy prawidłowych nawyków żywieniowych.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się spotkania z autorkami publikacji kulinarnych, podczas których można było porozmawiać o rodzimych smakach i tradycjach kulinarnych oraz zdobyć książkę i autograf.

Zorganizowano 14 różnych pokazów i warsztatów, w tym kulinarnych i rękodzielniczych, w trakcie których zapełniono aż 1021 dostępnych miejsc! Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli niepowtarzalną okazję zgłębiać tajniki polskiej kuchni, przygotowując potrawy z lokalnych, krajowych produktów. Koła Gospodyń Wiejskich zachwyciły pokazami, przenosząc nas do świata kulinarnych tradycji.  Nie brakowało chętnych do udziału w warsztatach rękodzielniczych, takich jak dekorowanie wyrobów ceramicznych, haft, garncarstwo, heklowanie, plecionkarstwo, stolarstwo, a także komponowanie herbat.

W specjalnie przygotowanej strefie #KupujŚwiadomie dla dzieci edukowano najmłodszych m.in. w zakresie pochodzenia produktów oraz odpowiedzialnych wyborów zakupowych. W strefie „Programu dla szkół” z gościnnym udziałem Chrumasa –  ambasadora zdrowego odżywiania – dzieci chętnie uczestniczyły w zabawach i konkursach nt. zdrowej diety oraz podejmowały sportowe wyzwania.

Na stoisku Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych najmłodsi mogli wcielić się w rolę naukowców w specjalnie przygotowanym mini   laboratorium. Na stoisku „Trzymaj formę!” Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego, można było dowiedzieć się m.in., jak komponować zdrowe i zbilansowane posiłki.

Wydarzeniem towarzyszącym festiwalowi był finał X edycji Konkursu Kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”, podczas którego 16 drużyn prezentowało najlepsze dania etapów wojewódzkich. I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” z woj. mazowieckiego za raki po polsku – Derte Koty. Miejsce II wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie z woj. lubelskiego za nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej. Miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Otwarty Krąg” w Wygnanowie z woj. łódzkiego, które przygotowało żur opoczyński.

Festiwal odwiedziło ok. 10 000 osób. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku znów wspólnie będziemy celebrować smak i jakość polskiej żywności, oczywiście pod hasłem #KupujŚwiadomie.

Zdjęcia (11)

{"register":{"columns":[]}}