Wzrost wartości eksportu rolno-spożywczego z Polski
31.10.2025
W okresie styczeń-sierpień 2025 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 37,7 mld EUR (160 mld PLN) i była o 7,3% wyższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
W strukturze towarowej eksportu z Polski największy udział (22%) miały produkty mięsne, których wartość sprzedaży osiągnęła 8,3 mld EUR. Dominującą pozycję (51%) w tej grupie stanowiły produkty drobiowe, w tym głównie mięso drobiowe, eksportowane w około 70% do krajów Unii Europejskiej. Kolejne miejsce zajmowały produkty wołowe i cielęce (28% udziału), w tym przede wszystkim mięso wołowe kierowane w 84% na rynek unijny.
Przychody ze sprzedaży ziarna zbóż i przetworów ukształtowały się na poziomie 4 mld EUR, tj. 11% wartości eksportu.
W całkowitej wartości sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych cukier i wyroby cukiernicze stanowiły 8% i wyniosły 3,1 mld EUR, z tego wyroby cukiernicze – 2,7 mld EUR, a cukier – 0,4 mld EUR.
Istotny udział w przychodach uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski miały również produkty mleczne (7%, 2,8 mld EUR). Eksport serów i twarogów stanowił 31% wartości produktów mlecznych ogółem (878 mln EUR), mleka płynnego i śmietany – 19% (538 mln EUR), lodów – 14% (389 mln EUR), masła oraz tłuszczów mlecznych – 14% (387 mln EUR), a mleka zagęszczonego i w proszku – 9% (252 mln EUR).