W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW (HPAI)

11.02.2021

Zdjęcie przedstawia ulotkę na temat przestrzegania gospodarstwa przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Zjadliwa grypa ptaków (HPAI) na terenie województwa pomorskiego.

 

W związku z aktualną sytuacją w kraju i województwie pomorskim oraz rosnącą liczbą ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii apeluje o przestrzeganie nakazów i zakazów zawartych:

  1. w Rozporządzeniu Wojewody Pomorskiego  z dnia 29 stycznia 2021 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów słupskiego, M. Słupsk i bytowskiego.
  2. w Rozporządzeniu Wojewody Pomorskiego z dnia 02 lutego 2021 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów kartuskiego, wejherowskiego, Miasta Gdynia oraz Miasta Gdańsk. 

W rozporządzeniach zostały wyznaczone obszary objęte restrykcjami związane są z dwoma ogniskami wysoce zjadliwej grypy ptaków w województwie pomorskim. Ognisko numer 1/2021 stwierdzono w miejscowości Kwakowo, gmina Kobylnica, powiat słupski, a ognisko numer 2/2021 w miejscowości Warzno, gmina Szemud, powiat wejherowski.

Inspekcja Weterynaryjna wdrożyła wszystkie procedury zwalczania choroby przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.

Wokół ognisk choroby zostały wyznaczone strefy zapowietrzona (3km) i zagrożona (7km) o promieniu 10 km od ogniska choroby opisane w rozporządzeniach Wojewody Pomorskiego.

Należy pamiętać o niezwłocznym zgłaszaniu do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Na obszarze zapowietrzonym nakazuje się:

  • izolowanie drobiu w gospodarstwach aby uniemożliwić kontakt z dzikimi ptakami,
  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące. Stosowanie środków dezynfekcyjnych i wyłożenie mat dezynfekcyjnych,
  • prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących,
  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających. 

Na obszarze zapowietrzonym zakazuje się:

  • wyprowadzania z gospodarstwa i wprowadzania do niego drobiu lub innych ptaków oraz ssaków utrzymywanych w gospodarstwach,
  • wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii,
  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki,
  • wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego,
  • przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, a także ich zwłok, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii,
  • transportu mięsa drobiowego z rzeźni, zakładów rozbioru oraz chłodni bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii,
  • targowiskowej sprzedaży mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych oraz jaj konsumpcyjnych i wylęgowych.

Na obszarze zagrożonym nakazuje się:

  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące. Stosowanie środków dezynfekcyjnych i wyłożenie mat dezynfekcyjnych,
  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających. 

Na obszarze zagrożonym zakazuje się:

  • wprowadzania i wyprowadzania z gospodarstwa gdzie jest utrzymywany drób, drobiu lub innych ptaków oraz ssaków utrzymywanych w gospodarstwie, a także ich zwłok i jaj, bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii,
  • wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii,
  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki,
  • wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.

Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) w zależności od zjadliwości wirusa i gatunku ptaków przebiega głównie z objawami:

  • depresji,
  • gwałtownym spadkiem nieśności,
  • pojawić się mogą miękkie skorupy jaj,
  • objawy nerwowe,
  • objawy ze strony układu oddechowego obrzęk i zasinienie grzebienia oraz dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie i duszność,
  • objawy ze strony układu pokarmowego tj. biegunka,
  • choroba przebiega w bardzo wysoką śmiertelnością sięgającą  100% a padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów.

Wszyscy hodowcy, u których wystąpiło ognisko grypy ptaków, spełniający wymagania weterynaryjne, otrzymają należne im odszkodowanie za straty poniesione w związku z działaniami Inspekcji Weterynaryjnej.

W pozostałej części województwa pomorskiego obowiązują zasady  bioasekuracji gospodarstw utrzymujących drób  określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U. 2017, poz. 722).

W szczególności należy: 

  1. Przetrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami oraz uniemożliwiający dostęp do zbiorników wodnych, w okolicy których bytują ptaki dzikie.
  2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
  3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie.
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem.
  5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób. 

zdjęcie ulotka

Opracowanie: PUW 

Materiały

Zjadliwa grypa ptakó (HPAI) - ulotka.pdf
Zjadliwa​_grypa​_ptakó​_(HPAI)​_-​_ulotka.pdf 0.51MB
{"register":{"columns":[]}}