W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady bezpieczeństwa podczas żniw

13.07.2023

Na zdjęciu widać pole uprawne ze zbożem. W środku zdjęcia stoi dwóch strażaków OSP w umundurowaniu bojowym dogaszający wypaloną cześć pola z wykorzystaniem tzw. „szybkiego natarcia”. Z prawej strony z tyłu stoi strażak - dowódca nadzorujący przebieg akcji gaśniczej oraz osoba postronna, która schylona przygląda się powstałym stratom spowodowanym przez pożar.

Zbliżający się okres wzmożonych prac polowych wynikający z rozpoczęcia żniw i omłotów niesie za sobą poważne zagrożenie pożarowe. Strażacy w całym kraju corocznie wyjeżdżają kilkaset razy do pożarów zabudowań rolniczych, płodów rolnych czy ściernisk. W ubiegłym roku funkcjonariusze Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Wieruszowie oraz druhowie Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu powiatu wieruszowskiego wyjeżdżali ponad 40 razy do tego typu zdarzeń, trakcie których poparzeniu uległa jedna osoba. Zdarzenia te powodowały również znaczne straty materialne.

W związku z powyższym KP PSP w Wieruszowie przypomina o podstawowych zasadach i przepisach dotyczących bezpieczeństwa pożarowego.

 

PRZEPISY PRAWNE

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. z 2010 r., Nr 109, poz. 719.):
§ 41.1. Podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych należy: 

1) stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem;
2) stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5 m;
3) ustawiać silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej;
4) zabezpieczać urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier;
5) zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu;
6) przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nieprzekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nietłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych;
7) wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.

2. Palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbiorów palnych płodów rolnych oraz ich transportu jest zabronione.
3. Używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych jest zabronione.

§ 42.1. Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3
2. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować, co najmniej następujące odległości: 

1) od budynków wykonanych z materiałów:
a) palnych - 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu, co najmniej trudno zapalnym - 20 m;

2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;

3) od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;

4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;

5) od lasów i terenów zalesionych - 100 m;

6) między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.

3. Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości, co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
4. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
§ 43. Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.

Przypominamy również o wyposażeniu maszyn rolniczych w odpowiednią ilość gaśnic, dzięki którym możemy ugasić powstałe zarzewia ognia.

W przypadku zauważenia pożaru należy wykonać połączenie na numer alarmowy 112, podając szczegółowo adres lub miejsce zdarzenia oraz co się wydarzyło.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}