Festiwal Kulinarny Polska-Meksyk Karola Okrasy i Grzegorza Krupy w Mieście Meksyk
20.05.2025
Z okazji polskiej prezydencji w Radzie UE, Ambasada RP w Meksyku zaprosiła Karola Okrasę i Grzegorza Krupę do stworzenia Festiwalu Kulinarnego Polska-Meksyk. To przedsięwzięcie, zrealizowane w ramach projektu Miesiąc Europy we współpracy z hotelami InterContinental Presidente CDMX oraz InterContinental Warszawa, obejmowało szereg wydarzeń promujących polską kuchnię.
13 maja 2025 r. Amb. Agnieszka Frydrychowicz-Tekieli wspólnie z Karolem Okrasą nagrała film promocyjny, prezentujący krok po kroku, jak przygotować polskie potrawy w domu. Krótkometrażowy film w hiszpańskiej wersji językowej wkrótce pojawi się na kanałach internetowych Ambasady, obu hoteli oraz na platformie YouTube, umożliwiając meksykańskim widzom kulinarną podróż po Polsce.
Tego samego dnia zorganizowano specjalny pokaz kulinarny dla meksykańskiej prasy specjalistycznej. Podczas tego wydarzenia Karol Okrasa i Grzegorz Krupa nie tylko zaprezentowali swoje umiejętności, przyrządzając wykwintne polskie dania, lecz także podzielili się fascynującą opowieścią o XVI-wiecznej polskiej kulturze kulinarnej i jej wpływie na współczesne polskie smaki. Licznie zgromadzeni dziennikarze z entuzjazmem relacjonowali to wydarzenie w swoich publikacjach.
Oficjalne otwarcie Festiwalu nastąpiło 15 maja podczas uroczystej kolacji, na którą zaproszono przedstawicieli korpusu dyplomatycznego, meksykańskiej administracji rządowej i samorządowej oraz środowiska dziennikarskiego. A. Frydrychowicz-Tekieli, otwierając wydarzenie, przypomniała o wydarzeniach, które nasza placówka przygotowała, aby – w kontekście polskiej prezydencji - dzielić się z Meksykanami tematami, które są szczególnie ważne dla Polski i Unii Europejskiej, zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa. Równocześnie podkreśliła, że chcemy pokazywać nasz kraj również z innej perspektywy i doświadczeń takich jak polska gościnność i smaki naszych tradycyjnych potraw. Wieczór uświetniło specjalnie skomponowane menu, inspirowane XVI-wiecznymi przepisami, które Karol Okrasa osobiście komentował, przybliżając gościom historię Polski i jej bogate tradycje kulinarne. Ta forma prezentacji spotkała się z dużym zainteresowaniem i uznaniem ze strony uczestników.
Wizyta obu cenionych szefów kuchni zakończyła się 17 maja. W odpowiedzi na ogromne zainteresowanie polską kuchnią, która zyskała uznanie meksykańskich gości, Karol Okrasa i Grzegorz Krupa przeprowadzili specjalne szkolenie dla personelu kuchni hotelu InterContinental Presidente. Dzięki temu wybrane polskie dania będą dostępne w menu hotelowej restauracji aż do 28 maja, dając szerszemu gronu możliwość delektowania się polskimi smakami.