W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus

Od 18 września 2025 r. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nowe przepisy poszerzają katalog możliwości zagospodarowania bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.

Zgodnie z nowelizacją, możliwe będzie ich przeznaczenie do konsumpcji, jeśli zostaną sprzedane bezpośrednio od producenta do:

  • podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie Polski;
  • podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.

Sprzedaż musi być potwierdzona fakturą. Ponadto, odbiorcy muszą spełniać następujące warunki:

  • prowadzą sprzedaż w stałej lokalizacji (nie prowadzą sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
  • nie sprzedają ziemniaków w ramach umów zawieranych na odległość (np. przez Internet),
  • zapewniają bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby wyeliminować ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.

Wprowadzone w przepisach zamiany mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.

{"register":{"columns":[]}}