Nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus
Od 18 września 2025 r. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum.
Nowe przepisy poszerzają katalog możliwości zagospodarowania bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.
Zgodnie z nowelizacją, możliwe będzie ich przeznaczenie do konsumpcji, jeśli zostaną sprzedane bezpośrednio od producenta do:
- podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie Polski;
- podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.
Sprzedaż musi być potwierdzona fakturą. Ponadto, odbiorcy muszą spełniać następujące warunki:
- prowadzą sprzedaż w stałej lokalizacji (nie prowadzą sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
- nie sprzedają ziemniaków w ramach umów zawieranych na odległość (np. przez Internet),
- zapewniają bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby wyeliminować ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.
Wprowadzone w przepisach zamiany mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.