W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie uprawy truskawki i borówki amerykańskiej wolne od przekroczeń pozostałości pestycydów

W 2024 r. przebadano łącznie 155 próbek owoców truskawki i owoców borówki amerykańskiej pobranych z miejsc ich produkcji na terenie całego kraju. W żadnej z tych próbek nie stwierdzono przekroczeń norm pozostałości środków ochrony roślin w żywności.

Polskie uprawy truskawki i borówki amerykańskiej wolne od przekroczeń pozostałości pestycydów

Owoce truskawki i borówki amerykańskiej są cenione na rynku krajowym ze względu na swoje walory smakowe oraz zawartość w nich ważnych witamin i składników mineralnych. Są dobrym źródłem substancji biologicznie aktywnych, które zwiększają odporność organizmu na infekcje a także mogą chronić organizm przed rozwojem niektórych chorób. Jednak produkcja roślinna narażona jest na szkody powodowane przez agrofagi pojawiające się w okresie wzrostu i rozwoju upraw. Najpowszechniejszym sposobem kontrolowania ich liczebności jest stosowanie środków ochrony roślin.

Nadzór nad wprowadzaniem do obrotu i stosowaniem środków ochrony roślin zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Środki ochrony roślin muszą być stosowane z uwzględnieniem realizacji zasad integrowanej ochrony roślin. Prowadzone przez PIORiN kontrole w zakresie stosowania środków ochrony roślin mają na celu zapewnienie bezpiecznego ich stosowania oraz zapobieganie wprowadzaniu do obrotu płodów rolnych ze stwierdzonymi przekroczeniami najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin.

Jednym z elementów kontroli jest pobieranie próbek płodów rolnych i ich analiza pod kątem obecności pozostałości środków ochrony roślin. W 2024 r. inspektorzy PIORiN pobrali 3 763 próbki płodów rolnych w uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych oraz jagodowych. W akredytowanych laboratoriach urzędowych pobrane próbki poddano analizie na obecność substancji czynnych środków ochrony roślin i poziomów ich pozostałości.

W roku 2024 przebadano 68 próbek owoców truskawki pobranych w uprawach rozmieszczonych w 14 województwach oraz 87 próbek owoców borówki amerykańskiej - na plantacjach usytuowanych w 16 województwach. Owoce poddano analizie na zawartość około 500 substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin. W żadnej z analizowanych próbek nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin odnoszących się do żywności. W trosce o zdrowie konsumentów tylko produkty spełniające normy dotyczące pozostałości środków ochrony roślin mogą być wprowadzane do obrotu jako żywność.
 

{"register":{"columns":[]}}