Spotkanie z przedstawicielami branży ziemniaczanej
W dniu 9 grudnia 2025 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie poświęcone aktualnej sytuacji związanej z występowaniem bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter sepedonicus). W wydarzeniu, na zaproszenie Minister Małgorzaty Gromadzkiej, udział wzięli przedstawiciele organizacji branżowych, instytucji naukowych oraz administracji odpowiedzialnej za nadzór nad zdrowotnością roślin.
PIORiN reprezentowali: Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa – Magdalena Makowska, Zastępca Głównego Inspektora – Dariusz Wiraszka, Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa – Radosław Grychowski, Dyrektor Biura Nasiennictwa – Anna Kraśniewska, Dyrektor Biura Nadzoru Fitosanitarnego i Współpracy Międzynarodowej – Agnieszka Sahajdak oraz główny specjalista w tym Biurze – Anna Stepnowska.
Podczas spotkania omówiono wpływ bakteriozy na produkcję ziemniaka, w tym kwestie związane z obrotem, w szczególności w kontekście możliwości sprzedaży polskich ziemniaków do innych państw w obrębie Unii Europejskiej jak i poza UE, oraz dostępnością kwalifikowanego materiału sadzeniakowego. Przedstawiciele branży przedstawili postulaty dotyczące m.in. systemu rekompensat, zasad zagospodarowania partii podejrzanych o porażenie oraz potrzeby wzmocnienia działań edukacyjnych i doradczych.
Instytucje naukowe i kontrolne zgodnie wskazywały na konieczność stosowania przez producentów metod ograniczania ryzyka wystąpienia bakterii na poszczególnych etapach produkcji, podkreślając znaczenie profilaktyki, właściwej agrotechniki i diagnostyki laboratoryjnej.
Przedstawiciele resortu rolnictwa posumowali zmiany legislacyjne i inne działania, które zostały wdrożone w 2023 roku na rzecz usprawnienia produkcji i obrotu ziemniakami.
Spotkanie miało merytoryczny charakter i stanowiło istotny element dialogu pomiędzy administracją, sektorem naukowym i producentami. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadeklarowało kontynuację współpracy w celu wypracowania skutecznych działań ograniczających skutki bakteriozy oraz wspierających konkurencyjność krajowej produkcji ziemniaka.