W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co warto wiedzieć o grzybach leśnych

14.10.2021

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

grzyby

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstszymi objawami zatrucia grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn. Grzyby mają wielu zwolenników, znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety, niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku wielu amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów.

Kilka zasad bezpiecznego grzybobrania:

- zbieraj wyłącznie gatunki grzybów, które są Ci znane- podczas grzybobrania warto mieć przy sobie przewodnik/atlas grzybów,

- zbieraj wyłącznie dojrzałe, wyrośnięte grzyby - młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku, mogą zmylić nawet doświadczonego grzybiarza! 

- jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, unikaj zbierania grzybów blaszkowych, zamiast tego zbieraj jedynie grzyby rurkowe. W grupie grzybów blaszkowych występuje dużo gatunków śmiertelnie trujących,

- nie rozpoznawaj gatunków trujących za pomocą błędnych metod m.in. gorzki smak (np. muchomor zielonawy sromotnikowy posiada przyjemny, słodkawy smak),

- grzyby zbieraj do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. W foliowych reklamówkach grzyby ulegają szybkiemu zepsuciu, co może skutkować zatruciem po spożyciu,

- nie zbieraj grzybów rosnących w pobliżu tras szybkiego ruchu, zakładów produkcyjnych bądź skupisk odpadów- grzyby mogą wchłaniać z otoczenia zanieczyszczenia m.in. metale ciężkie,

- nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących – mogą być pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Pamiętaj! Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać bezpłatną poradę w Powiatowej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Białymstoku. Porada udzielana jest po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu jej terminu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.gov.pl/web/gis/grzyby2

Źródło: https://www.gov.pl/web/gis

{"register":{"columns":[]}}