W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja w warunkach domowych

makaron

PAMIĘTAJ!


Zgodnie z aktualnymi przepisami prawa, jeśli chcesz rozpocząć działalność w zakresie produkcji żywności w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne jesteś zobowiązany do uzyskania wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez terenowo właściwego państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego!
Niezbędne wymagania jakie należy spełnić produkując żywność w warunkach domowych określono w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.


W przypadku produkcji żywności na niewielką skalę można rozważyć zastosowanie tzw. elastycznego podejścia do wymagań higienicznych, zgodne ze stanowiskiem zawartym w dokumencie pt. „Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego” opublikowanym na stronie internetowej Komisji Europejskiej oraz dostępnym na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego w linku poniżej.
https://www.gov.pl/web/gis/produkcja-zywnosci-w-warunkach-domowych

Jednakże, również w przypadku produkcji żywności na małą skalę,
decydująca jest ocena ryzyka bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Materiały

POWER UKRAINA - PRODUKCJA ŻYWNOŚCI W WARUNKACH DOMOWYCH - tekst
POWER​_UKRAINA​_-​_PRODUKCJA​_ŻYWNOŚCI​_W​_WARUNKACH​_DOMOWYCH​_-​_tekst.docx 0.02MB
POWER UKRAINA - PRODUKCJA ŻYWNOŚCI W WARUNKACH DOMOWYCH - grafika
POWER​_UKRAINA​_-​_PRODUKCJA​_ŻYWNOŚCI​_W​_WARUNKACH​_DOMOWYCH​_-​_grafika.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}