W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Rzucania Palenia

24.11.2022

pluca 3

W związku ze Światowym Dniem Rzucania Palenia 23  listopada 2022 roku młodzież Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych uczestniczyła we współorganizowanych przez szkołę oraz PSSE w Bydgoszczy warsztatach pt. „ Nie pal człowieku w XXI wieku”.

W ramach zajęć młodzież poszerzyła swoją wiedzę dotyczącą szkodliwego wpływu palenia papierosów,
które w trakcie procesu produkcji wzbogacane są m.in. w substancje konserwujące, czy poprawiające smak,
co w efekcie powoduje, że wraz z dymem papierosowym palacz wdycha ok. 4 tysięcy szkodliwych substancji wśród, których około 40 jest rakotwórcza. Ponadto przekazane informacje miały  na celu uświadomienie młodzieży, że szkodliwe działanie dymu tytoniowego nie ogranicza się tylko do układu oddechowego,
ponieważ toksyczne związki wchłonięte do układu krwionośnego rozprowadzane są po całym organizmie wywierając szkodliwy wpływ na jego funkcjonowanie, powodując choroby odtytoniowe obejmujące szereg nowotworów, schorzeń i dolegliwości zarówno u palacza, jak i palacza biernego.

Podczas warsztatów młodzież miała możliwość zbadania i zinterpretowania uzyskanych wyników pomiaru smokelyzerem  tlenku węgla w wydychanym powietrzu.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}