W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego poprzez przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu oraz produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym;
  2. ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz systemu HACCP;
  3. nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi poprzez kontrolę przestrzegania warunków wprowadzania ich do obrotu;
  4. nadzór nad stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników poprzez kontrolę ich stosowania w trakcie produkcji żywności oraz pobór próbek w ramach urzędowej kontroli;
  5. kontrola przestrzegania warunków produkcji i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych;
  6. kontrola wprowadzania do obrotu oraz stosowania do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, grzybów uprawnych oraz grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych;
  7. kontrola żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność;
  8. nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych;
  9. powiadamianie o niebezpiecznej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci  systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów;
  10. pobór próbek  żywności;
  11. prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji;
  12. przeprowadzanie urzędowych kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  13. kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami  i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami  mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  14. rejestracja i zatwierdzanie zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzających do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
  15. rejestracja podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do działalności w zakresie dostaw bezpośrednich, urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności w opakowaniach, obiektów  lub  urządzeń  ruchomych lub  tymczasowych uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w innym państwie Unii Europejskiej, zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności  „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej);
  16. prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz uaktualnianie na bieżąco danych zawartych w rejestrze;
  17. wydawanie zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  18. dokonywanie analiz w zakresie warunków produkcji, przetwarzania, magazynowania i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  oraz w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej przetwarzanej, magazynowanej i wprowadzanej do obrotu żywności oraz materiałów  i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  19. sporządzanie sprawozdań z działalności pionu higieny żywności i żywienia  oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS;
  20. praca w systemie informatycznym „SBŻ II” (System Bezpieczeństwa Żywności), systematyczne wprowadzanie danych dotyczących obiektów objętych nadzorem  w zakresie określonym przez system „SBŻ II”, TRACES-NT przy kontrolach granicznych oraz systemu EPIBAZA;
  21. prowadzenie postępowania administracyjnego w ramach sprawowanego nadzoru;
  22. współpraca z jednostkami samorządu terytorialnego, Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
  23. prowadzenie dokumentacji dotyczącej merytorycznej działalności Sekcji;
  24. nadzór nad importem docelowym;
  25. nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych oraz podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci  i młodzieży;
  26. podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dotyczącymi nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych;
  27. udzielanie porad z zakresu grzyboznawstwa, oceny grzybów świeżych  oraz wydawanie atestów;
  28. prowadzenie dokumentacji z zakresu działania merytorycznego zgodnie z wymogami systemu zarządzania.

 

Dokumenty i druki do pobrania:

Materiały

Wniosek o wpis do rejestru zakładów
Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów.doc 0.05MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu.doc 0.04MB
Wniosek o wpis do rejestru zakładów producenci pierwotni
Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów​_producenci​_pierwotni.doc 0.06MB
Wniosek o dokonanie zmiany w rejestrze zakładów
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmiany​_w​_rejestrze​_zakładów.doc 0.04MB
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów
Wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru​_zakładów.doc 0.04MB
Pięć kroków do bezpiecznej uprawy owoców i warzyw
Pięć​_kroków​_do​_bezpiecznej​_uprawy​_owoców​_i​_warzyw.pdf 6.47MB
Wymagania dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego np grzybów, owowców jagodowych, ziół
Wymagania​_dla​_podmiotów​_zajmujących​_się​_dostawami​_bezpośrednimi,​_w​_tym​_zbiorem​_runa​_leśnego​_np​_grzybów,​_owowców​_jagodowych,​_ziół.pdf 14.54MB
{"register":{"columns":[]}}