Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego poprzez przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu oraz produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym;
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz systemu HACCP;
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi poprzez kontrolę przestrzegania warunków wprowadzania ich do obrotu;
- nadzór nad stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników poprzez kontrolę ich stosowania w trakcie produkcji żywności oraz pobór próbek w ramach urzędowej kontroli;
- kontrola przestrzegania warunków produkcji i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych;
- kontrola wprowadzania do obrotu oraz stosowania do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, grzybów uprawnych oraz grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych;
- kontrola żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność;
- nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych;
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów;
- pobór próbek żywności;
- prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji;
- przeprowadzanie urzędowych kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- rejestracja i zatwierdzanie zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzających do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
- rejestracja podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do działalności w zakresie dostaw bezpośrednich, urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności w opakowaniach, obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w innym państwie Unii Europejskiej, zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej);
- prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz uaktualnianie na bieżąco danych zawartych w rejestrze;
- wydawanie zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
- dokonywanie analiz w zakresie warunków produkcji, przetwarzania, magazynowania i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej przetwarzanej, magazynowanej i wprowadzanej do obrotu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- sporządzanie sprawozdań z działalności pionu higieny żywności i żywienia oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS;
- praca w systemie informatycznym „SBŻ II” (System Bezpieczeństwa Żywności), systematyczne wprowadzanie danych dotyczących obiektów objętych nadzorem w zakresie określonym przez system „SBŻ II”, TRACES-NT przy kontrolach granicznych oraz systemu EPIBAZA;
- prowadzenie postępowania administracyjnego w ramach sprawowanego nadzoru;
- współpraca z jednostkami samorządu terytorialnego, Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej merytorycznej działalności Sekcji;
- nadzór nad importem docelowym;
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych oraz podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci i młodzieży;
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dotyczącymi nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych;
- udzielanie porad z zakresu grzyboznawstwa, oceny grzybów świeżych oraz wydawanie atestów;
- prowadzenie dokumentacji z zakresu działania merytorycznego zgodnie z wymogami systemu zarządzania.
Dokumenty i druki do pobrania:
Materiały
Wniosek o wpis do rejestru zakładówWniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów.doc 0.05MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu.doc 0.04MB Wniosek o wpis do rejestru zakładów producenci pierwotni
Wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów_producenci_pierwotni.doc 0.06MB Wniosek o dokonanie zmiany w rejestrze zakładów
Wniosek_o_dokonanie_zmiany_w_rejestrze_zakładów.doc 0.04MB Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów
Wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru_zakładów.doc 0.04MB Pięć kroków do bezpiecznej uprawy owoców i warzyw
Pięć_kroków_do_bezpiecznej_uprawy_owoców_i_warzyw.pdf 6.47MB Wymagania dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego np grzybów, owowców jagodowych, ziół
Wymagania_dla_podmiotów_zajmujących_się_dostawami_bezpośrednimi,_w_tym_zbiorem_runa_leśnego_np_grzybów,_owowców_jagodowych,_ziół.pdf 14.54MB