Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - ZADANIA
- Do zakresu działania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności m.in.:
- sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- przeprowadzanie czynności w ramach funkcjonowania elektronicznych systemów urzędowej kontroli żywności,
- realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF,
- pobieranie próbek żywności, substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
- opracowywanie opinii do sprawozdań z badań laboratoryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywności i żywienia, w tym: realizacja instrukcji i procedur GHP/GMP, GAP oraz systemu HACCP,
- prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- dokonywanie ocen stanu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
- udział w procesie uzgodnienia dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych w zakresie prawa żywnościowego,
- uczestniczenie w działalności edukacyjno-profilaktycznej w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz zasad zdrowego żywienia,
- uczestniczenie w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych,
- przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych z zakresu prawa żywnościowego,
- analiza danych i opracowanie sprawozdań z realizacji zadań w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w nadzorowanym obszarze.