W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Sekcja Bezpieczeństwa  Żywności i  Żywienia - ZADANIA

 

  1. Do zakresu działania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności m.in.:
    1. sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami  produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
    2. sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami  zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
    3. sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
    4. przeprowadzanie czynności w ramach funkcjonowania elektronicznych systemów urzędowej kontroli żywności,
    5. realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF,
    6. pobieranie próbek żywności, substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
    7. opracowywanie opinii do sprawozdań z badań laboratoryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    8. sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywności i żywienia, w tym: realizacja instrukcji i procedur GHP/GMP, GAP oraz systemu HACCP,
    9. prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
    10. dokonywanie ocen stanu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
    11. udział w procesie uzgodnienia dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych w zakresie prawa żywnościowego,
    12. uczestniczenie w działalności edukacyjno-profilaktycznej w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz zasad zdrowego żywienia,
    13. uczestniczenie w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych,
    14. przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych z zakresu prawa żywnościowego,
    15. analiza danych i opracowanie sprawozdań z realizacji zadań w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w nadzorowanym obszarze.
{"register":{"columns":[]}}