W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Do zadań sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:

  • kontrola przestrzegania wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach żywnościowo-żywieniowych, obiektach ruchomych i tymczasowych, zakładach produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;
  • pobieranie próbek środków spożywczych, próbek sanitarnych, posiłków obiadowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych;
  • ocena jakości i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  • ocena stopnia wdrożenia przez zakłady systemów bezpieczeństwa żywności, w tym o zasad GHP, GMP oraz HACCP;
  • udział w realizacji programów promujących działania na rzecz zapewnienia racjonalnego i zbilansowanego żywienia;
  • podejmowanie i prowadzenie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (RASFF).
  • rejestracja i zatwierdzanie zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego, wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.

 

Materiały

Wytyczne dla podmiotów produkcji podstawowej
xzxzxxzxzcxcdcdfdfdf.jpg 0.16MB
WYTYCZNE I ZALECENIA DLA PODMIOTÓW PRODUKCJI PODSTAWOWEJ
WYTYCZNE-I-ZALECENIA-DLA-PODMIOTÓW-PRODUKCJI-PODSTAWOWEJ.doc 0.04MB
zalecenia-dla-plantatorów
zalecenia-dla-plantatorów.jpg 1.10MB