W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pobieranie i transport próbek żywności (Informacja dla klientów indywidualnych)

Próbki trwałe i półtrwałe:

np. mąka, kasza, bułka tarta, warzywa suszone, warzywa świeże, pieczywo:

  • masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka
  • warunki transportu – zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze otoczenia.
  • oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.

 

Próbki nietrwałe:

np. mleko, lody, ciasta z masą, dania obiadowe, wędliny:

w kierunku mikrobiologii:

  • masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka
  • warunki transportu – opakowanie zabezpieczające przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami np. słoik twist sterylny (wyparzony, wygotowany), zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze nie stwarzającej warunków do namnażania się drobnoustrojów (termotorba lub chłodziarka samochodowa), temperatura próbki w chwili przyjęcia do Laboratorium powinna wynosić:
    • produktu trwałe i świeże – temp. otoczenia,
    • produkty chłodzone – 0 do 4°C,
    • produkty mrożone – temp. < 0°C (próbka zamrożona),
  • przedział czasu od pobrania do dostarczenia do Laboratorium nie dłuższy niż 4 godziny,
  • oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.

w kierunku fizykochemii:

  • masa próbki – co najmniej 100 g lub 1 sztuka,
  • warunki transportu – zabezpieczone przed wpływem środowiska, w temperaturze otoczenia,
  • oznakowanie – miejsce pobrania próbki, data i godzina pobrania.

 

UWAGA

Za prawidłowe pobranie i transport próbek odpowiada klient (zleceniodawca badań)

 

 

{"register":{"columns":[]}}