W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

SEKCJA HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA realizuje zadania w zakresie urzędowych kontroli żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością poprzez:

  • Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej.
  • Pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  • Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym funkcjonowania GHP/GMP oraz systemu HACCP).
  • Prowadzenie postępowania w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).
  • Współudział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów
    żywnościowo-żywieniowych.
  • Współudział w szerzeniu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w zakresie higieny żywności i żywienia.
  • Udział w działalności profilaktycznej oraz w zapobieganiu i zwalczaniu zatruć pokarmowych.
  • Opracowywanie teoretycznej oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.

 

 

{"register":{"columns":[]}}