25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności
25.08.2025
Święto zostało ustanowione w 2013 roku z inicjatywy ogólnopolskiego programu promocyjnego „Doceń polskie”.
Kupując produkty krajowe wspieramy przedsiębiorców, rolników i firmy działające na terenie Polski oraz dajemy wyraz nowoczesnego patriotyzmu. Producenci oznaczają swoje produkty poprzez znak nawiązujący do flagi- „PRODUKT POLSKI”. Nie wymagają one transportu na duże odległości, dzięki czemu nie muszą zawierać szkodliwych konserwantów by zachować świeżość.
Coraz więcej osób jest zainteresowanych ekologicznym stylem życia, także w kuchni, co powoduje rozwój polskich gospodarstw ekologicznych oraz zwiększony dostęp do prozdrowotnych produktów spożywczych.
Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w opublikowanym z tej okazji raporcie podkreślił, że polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale także ważny element kształtujący naszą odpowiedzialność za planetę.
Zgodnie z raportem IOŚ Polska jest jednym z największych producentów żywności w Unii Europejskiej - w 2024 roku uplasowała się na piątym miejscu pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej. Rolnictwo zajmuje 62 proc. powierzchni lądowej kraju, co w ocenie IOŚ czyni je jednym z najważniejszych sektorów gospodarki, ale także obszarem związanym z wyzwaniami środowiskowymi.
Koniec wakacji to czas zbiorów i okazja do kulinarnych eksperymentów z rodzimymi produktami. Sałatki owocowe, koktajle warzywno- owocowe, pieczone patisony, zupy dyniowe, pasztet z cukinii, wszystko zdrowe, kolorowe i dostępne na wyciągnięcie ręki. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, w diecie Polaków powinny dominować warzywa i owoce – dobrze by stanowiły połowę tego co jemy. Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość. Minimum to 400g warzyw i owoców dziennie, z zachowaniem proporcji więcej warzyw niż owoców.
Warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia!
#pssejawor
#sanepid