W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Prezentacja laboratorium

Początkiem Stacji Sanitarnej w Kętrzynie było utworzenie w czerwcu 1945r. komórki ds. Służby Zdrowia i Inspekcji Sanitarnej w Kętrzynie, która mieściła się przy ul. Mazurskiej. W 1953r. nastąpiła przeprowadzka do budynku przy Pl. Wolności (obecnie Pl. Marsz. J. Piłsudskiego 5), gdzie do dzisiejszego dnia ma swoją siedzibę Inspekcja Sanitarna w Kętrzynie.

Celem działania Powiatowej Inspekcji Sanitarnej jest ochrona zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych lub uciążliwych, a w szczególności zapobieganie powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.

 

Do zadań PSSE należy sprawowanie nadzoru nad warunkami:

  • higieny środowiska,
  • higieny pracy w zakładach pracy,
  • higieny procesów nauczania i wychowania,
  • higieny wypoczynku i rekreacji,
  • zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
  • higieniczno – sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne.

W związku z koniecznością przystosowania Laboratorium Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kętrzynie do wymagań zawartych w najnowszych przepisach krajowych i Unii Europejskiej z dniem 01.06.2003 r. rozpoczęto działania zmierzające do uzyskania przez Laboratorium akredytacji.

W dniu 1 lipca 2003r. nastąpiło oddzielenie Oddziału Nadzoru od Laboratorium. Powstało Laboratorium z wydzielonymi czterema Sekcjami:

  • Sekcja Badania Wody,
  • Sekcja Badań Środowiska Pracy,
  • Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności,
  • Sekcja Badań Epidemiologiczno - Klinicznych.

 

Laboratorium od 6 grudnia 2005r. posiada Certyfikat Akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji Nr AB 657 potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencje techniczne w zakresie metod badawczych fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych wody, żywności, środowiska pracy i epidemiologii.

 

Do zadań Laboratorium należy:

  • wykonywanie badań mikrobiologicznych próbek materiału klinicznego pochodzącego od ludzi w zakresie bakteriologii ogólnej,
  • prowadzenie diagnostyki zakażeń przewodu pokarmowego w zakresie bakteryjnych czynników etiologicznych,
  • badanie próbek związanych z kontrolą procesu sterylizacji,
  • wykonywanie badań mikrobiologicznych i fizyko - chemicznych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wody butelkowanej,
  • udział w monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i w monitoringu wody w kąpieliskach,
  • wykonywanie badań mikrobiologicznych i fizyko - chemicznych wody z kąpielisk i miejsc wykorzystywanych do kąpieli oraz wody na pływalniach,
  • wykonywanie badań w zakresie mikrobiologii żywności,
  • wykonywanie badań produktów żywnościowych pod względem zanieczyszczeń fizycznych i biologicznych,
  • udział w monitoringu i urzędowej kontroli żywności,
  • wykonywanie badań mikrobiologicznych wymazów sanitarnych,
  • badanie chemicznego zanieczyszczenia powietrza i stężenia pyłów w środowisku pracy,
  • pobieranie próbek do badań w środowisku pracy,
  • badanie poziomu natężenia hałasu, wibracji i oświetlenia w środowisku pracy,
  • określanie warunków mikroklimatycznych w środowisku pracy,
  • współpraca z komórkami organizacyjnymi PSSE w zakresie realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • realizacja Polityki Jakości w Laboratorium oraz ciągłe doskonalenie systemu zarządzania zgodnego z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz dokumentami PCA.

 

{"register":{"columns":[]}}