W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poznaj Grzyby - Komunikat

grzyb

Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb, który trafił do Twojego koszyka jest jadalny – zapraszamy do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kozienicach po wcześniejszym umówieniu wizyty pod numerem telefonu 48 611 04 20. Pomoc klasyfikatora grzybów zapewniamy od poniedziałku do piątku w godzinach 8-00 -15.00.

Jak grzyby powinny być dostarczone?

Ważne!

  • oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych;
  • grzyby do oceny dostarczamy w pojemnikach przewiewnych kosze, łubianki;
  • do oceny przynosimy grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C;
  • oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku);
  • nie oceniamy grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą;
  • nie oceniamy grzybów przetworzonych.

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048 z póź. zm.).

{"register":{"columns":[]}}