Higiena Żywności i Żywienia
- Zarządzanie alergenami pokarmowymi przez podmioty działające na rynku spożywczym – zmiana rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym
- Poradniki - HACCP, GHP, GMP, GAP
- Poradniki dot. żywienia w obiektach systemu oświaty
kontakt: (17) 242 07 54 wew. 34
Pracownicy oddziału prowadzą kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- warunków produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- przygotowanie projektów decyzji i czynności związanych z postępowaniem administracyjnym,
- współpracy z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Handlową , Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Policją, organami Służby Celnej,
- podejmowanie i prowadzenie działań w sytuacjach kryzysowych mi.in. zatruć pokarmowych,
- realizowanie planu poboru próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli
i monitoringu.
Urzędowa kontrola żywności sprawowana przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej polega na wykonywaniu czynności mających na celu sprawdzenie zgodności środków spożywczych i substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji wzbogacających i innych składników żywności przeznaczonych do produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
z obowiązującymi wymaganiami w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, w tym znakowania żywności oraz warunków sanitarno-higienicznych produkcji i obrotu żywnością – w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.