Higiena Żywności i Żywienia
kontakt: (17) 242 07 54 wew. 34
Pracownicy oddziału prowadzą kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- warunków produkcji i obrotu kosmetykami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Urzędowa kontrola żywności sprawowana przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej polega na wykonywaniu czynności mających na celu sprawdzenie zgodności środków spożywczych i substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji wzbogacających i innych składników żywności przeznaczonych do produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z obowiązującymi wymaganiami w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, w tym znakowania żywności oraz warunków sanitarno-higienicznych produkcji i obrotu żywnością – w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.