W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nadzór sanitarny

Stanowisko pracy do spraw Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego

Do zakresu działania Sekcji Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego, należy wydawanie decyzji, uzgodnień bądź opinii do różnego rodzaju opracowań urbanistycznych, projektowych, realizacyjnych z zakresu budownictwa pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych.
W szczególności:
 

  • opiniowanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
  • uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania przestrzennego,
  • opiniowanie projektów inwestycji budowlanych,
  • opiniowanie projektów wytycznych lub norm pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
  • Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych oraz przejmowaniu do eksploatacji wybudowanych i przebudowanych zakładów pracy lub ich części.
  • Pracownicy Sekcji udzielają informacji i konsultacji w zakresie zagadnień higienicznych i zdrowotnych oraz sanitarnych środowiska odnoszących się do procesu inwestycyjnego.

Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży

Zadaniem Sekcji Higieny Dzieci i Młodzieży jest nadzór sanitarny nad szkołami, placówkami oświatowo–wychowawczymi, opiekuńczymi, szkołami wyższymi oraz obiektami wypoczynku dzieci i młodzieży.

W szczególności prowadzi kontrole w zakresie:

  • przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w placówkach oświatowo - wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, szkoły pomaturalne, szkoły wyższe, domy dziecka, internaty, bursy, domy studenckie, placówki rekreacyjne, placówki pracy pozaszkolnej) oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży.
  • przestrzegania zasad higieny procesów nauczania.

Sekcja Higieny Komunalnej

Sekcja Hiegieny Komunalna kontroluje przestrzeganie wymagań higienicznych i zdrowotnych w zakresie:
 

  • higieny środowiska zwłaszcza wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza, gleby, wody w kąpieliskach i innych elementów środowiska,
  • utrzymania należytego stanu higienicznego obiektów użyteczności publicznej zwłaszcza takich jak: zakładów fryzjerskich i kosmetycznych, hoteli, noclegowni, obiektów turystyczno-wypoczynkowych i jednostek służby zdrowia,
  • utrzymania należytego stanu higienicznego środków komunikacji osobowej.

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Sekcja prowadzi nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi zakładów i wyposażenia, wymaganiami w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi z wyłączeniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami.

1.     Uzyskanie zgody na działalność w obiektach produkcji i obrotu żywnością:
a)     złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON, projekt budowlany, umowę najmu lokalu (kserokopie),
b)     odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności wspólnie z Sekcją Nadzoru Zapobiegawczego,
c)     wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności.

 
2.     Uzyskanie opinii sanitarnej na środek transportu służący do przewozu artykułów spożywczych:
a)     złożenie wniosku wraz z dokumentacją: dowód rejestracyjny pojazdu, zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie),
b)     wizja środka transportu na terenie PSSE,
c)     wydanie stosownej decyzji.

 
3.     Uzyskanie decyzji niezbędnej do otrzymania koncesji na sprzedaż alkoholu:
a)     złożenie wniosku,
b)     wydanie decyzji.

 
4.     Uzyskanie zgody na działalność w obiektach sezonowych:
a)     złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie)
b)     odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności,
c)     przedstawienie pozytywnego wyniku badań laboratoryjnych wyrobów pobranych z produkcji próbnej,
d)     wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności.

 
5.     W ramach bieżącego nadzoru sanitarnego przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego:
a)     przeprowadzają kontrole sanitarne w:
      - zakładach produkcyjnych takich, jak: wytwórnie lodów, piekarnie, ciastkarnie, młyny, zakłady garmażeryjne, wytwórnie surówek, makaronów, wyrobów cukierniczych, koncentratów, wytwórnie wód mineralnych oraz wytwórnie używek,
      - obiektach obrotu żywnością - sklepy, kioski, magazyny hurtowe, targowiska, handel okrężny,
      - zakładach żywieniowych: szpitalach i innych placówkach służby zdrowia, szkołach, przedszkolach, żłobkach, domach dziecka, internatach, stołówkach pracowniczych, akademickich i w ośrodkach wczasowych, restauracjach, punktach gastronomicznych, pijalniach piwa i innych punktach prowadzących żywienie,
      - wytwórniach chemii gospodarczej, opakowań do żywności oraz innych przedmiotów użytku mających kontakt z żywnością,
b)     dokonują oceny sposobu żywienia w placówkach służby zdrowia, oświatowo-wychowawczych oraz prowadzących żywienie dla grup zorganizowanych, która obejmuje ocenę jadłospisów dekadowych i racji pokarmowych oraz prób posiłków do oceny laboratoryjnej. Propagują zasady zdrowego żywienia.
c)     pobierają próby artykułów spożywczych z nadzorowanych zakładów oraz prób wymazów sanitarnych do badań laboratoryjnych.


Podstawą działania Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia jest:

  •  Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)
  • Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. Unii Europejskiej i Rady L 139/1 z 30 kwietnia 2004 r.)
  • rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. Unii Europejskiej i Rady L 191 z 30 kwietnia 2004 r.),

Stanowisko pracy do spraw Epidemiologii

Do zakresu działania stanowisko pracy do spraw Epidemiologii należy zapobieganie i zwalczanie chorób zakaźnych, zakażeń u ludzi.
W szczególności przez:
 

  • rejestrowanie chorób zakaźnych i pasożytniczych, rozpoznawanie i śledzenie sytuacji epidemiologicznej, dokonywanie okresowych analiz sytuacji epidemiologicznej,
  • podejmowanie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych celem unieszkodliwienia źródła zakażenia i przecięcia dróg szerzenia,
  • zwalczanie i opracowywanie ognisk epidemicznych,
  • sprawowanie nadzoru epidemicznego nad chorymi i nosicielami, oraz nadzoru nad osobami pokąsanymi przez zwierzęta,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne oraz nad dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją w zakładach opieki zdrowotnej,
  • nadzorowanie realizacji Programu Szczepień Ochronnych, organizowanie szczepień akcyjnych, prowadzenie magazynu szczepionek, dystrybucja szczepionek do świadczeniodawców wykonujących szczepienia ochronne w ramach w/w programu,
  • prowadzenie magazynu środków dezynfekcyjnych oraz organizowanie akcji zwalczania gryzoni, kontrolowanie akcji na nadzorowanym terenie.

Stanowisko pracy do spraw Higieny Dzieci i Młodzieży

Zadaniem stanowisko pracy do spraw Higieny Dzieci i Młodzieży jest nadzór sanitarny nad szkołami, placówkami oświatowo–wychowawczymi, opiekuńczymi, szkołami wyższymi oraz obiektami wypoczynku dzieci i młodzieży.
W szczególności prowadzi kontrole w zakresie:
 

  • przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w placówkach oświatowo - wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, szkoły pomaturalne, szkoły wyższe, domy dziecka, internaty, bursy, domy studenckie, placówki rekreacyjne, placówki pracy pozaszkolnej) oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży.
  • przestrzegania zasad higieny procesów nauczania.

Stanowisko pracy do spraw Higieny Pracy

  • nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy w celu zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
  • nadzór nad przestrzeganiem zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii;
  • nadzór nad przestrzeganiem przez osoby wprowadzające do obrotu i stosujące w działalności zawodowej substancje i preparaty chemiczne, przepisów ustawy o substancjach i mieszaninach chemicznych,
  • nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy o produktach biobójczych w zakresie wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych przeznaczonych do stosowania w produktach biobójczych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
  • nadzór nad czynnikami biologicznymi szkodliwymi dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochroną zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki,
  • nadzór nad substancjami, mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy,
  • nadzór nad warunkami bezpiecznego usuwania wyrobów zawierających azbest i nadzór nad programem „ Usuwania azbestu i wyrobów zawierających azbest w latach 2002- 2032”
  • nadzór nad warunkami i ograniczeniami wprowadzania do obrotu i stosowania środków powierzchniowo czynnych i detergentów zawierających środki powierzchniowo czynne określonych przepisami w sprawie detergentów,
  • prowadzenie postępowania administracyjnego w związku ze zgłoszeniem podejrzenia, rozpoznania choroby zawodowej lub braku podstaw do rozpoznania choroby zawodowej oraz przygotowanie odpowiednich decyzji
  • rozpatrywanie wniosków i interwencji w zakresie swojego działania,
{"register":{"columns":[]}}