W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji

Zakres zadań realizowanych przez Sekcję:

  1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;

  2. Kontrola bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;

  3. Kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;

  4. Kontrola kosmetyków w zakresie zgodnym z kompetencjami Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

  5. Wykonywanie czynności pokontrolnych w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym;

  6. Realizacja zadań związanych z funkcjonowaniem systemów RASFF i RAPEX;

  7. Ocena sposobu żywienia wybranych grup ludności w świetle obowiązujących wymagań oraz wytycznych;

  8. Przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji;

  9. Przygotowywanie wniosków o ukaranie w sprawach o wykroczenia.

{"register":{"columns":[]}}