W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Żywienie

ZADANIA SEKCJI NADZORU ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU:

  1. Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku prowadzi:

    • Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne  warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego,  warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;
    • Rejestr zakładów żywnościowo - żywieniowych podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  2. Sekcja realizuje zadania w szczególności poprzez:

    • Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
    • Wydawanie decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów żywnościowo - żywieniowych oraz odmowy wpisu ich do rejestru;
    • Prowadzenie postępowania w celu poprawy stwierdzonego niewłaściwego stanu sanitarnego;
    • Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
    • Opracowywanie decyzji administracyjnych w przypadku naruszenia wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności;
    • Opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych we współpracy z innymi komórkami;
    • Współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo - żywieniowych;
    • Ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach;
    • Teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
    • Prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i  RAPEX;
    • Podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego;
    • Pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
    • Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli kosmetyków;
    • Współpracę z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień;
    • Prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
{"register":{"columns":[]}}