ZADANIA SEKCJI NADZORU HIGIENY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku prowadzi:
Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;
Rejestr zakładów żywnościowo - żywieniowych podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Sekcja realizuje zadania w szczególności poprzez:
Kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
Wydawanie decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów żywnościowo - żywieniowych oraz odmowy wpisu ich do rejestru;
Prowadzenie postępowania w celu poprawy stwierdzonego niewłaściwego stanu sanitarnego;
Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
Opracowywanie decyzji administracyjnych w przypadku naruszenia wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności;
Opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych we współpracy z innymi komórkami;
Współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo - żywieniowych;
Ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach;
Teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
Prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX;
Podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego;
Pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli kosmetyków;
Współpracę z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień;
Prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.