Poznaj grzyby- unikniesz zatrucia
13.08.2025
POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA
Cny grzybie borowiku, Ty jesteś jak zdrowie,
Ile Cię cenić trzeba, ten tylko się dowie,
Kto się struł innymi; dziś w całej ozdobie
Opisuję Twą piękność, bo potrawkę robię.
Jan Sztaudynger „Wojna grzybów” (fragment)
W ostatnich dniach w lasach regionu piotrkowskiego zanotowano pojawienie się zwiększonej ilości grzybów. Aby grzybobranie oraz spożywanie grzybów było bezpieczne dla zdrowia naszego i naszych bliskich przypominamy o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów*).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele
z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne
w skutkach!
* - UWAGA: w zależności od autora atlasu, roku wydania i jego pochodzenia (tłumaczenia atlasów z języków obcych) może zdarzyć się sytuacja, iż dany gatunek grzyba w jednych jest klasyfikowany jako jadalny, w innych jadalny warunkowo lub wręcz jako trujący. Należy korzystać z najnowszych wydań atlasów, zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat grzybów i ich właściwości. Jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!
Kilka informacji dotyczących konsumpcji grzybów:
- Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
- Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
- Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
- Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem!
(np. czernidłak pospolity) - Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Lekarz wezwany w porę może uratować życie!
Bezpłatne porady w PSSE Piotrków Trybunalski
Przypominamy, że istnieje możliwość uzyskania w godzinach pracy Stacji bezpłatnej porady dotyczącej grzybów.
W celu umówienia spotkania z grzyboznawcą można dzwonić pod numery: 44 6495063 w. 37
lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc na adres: piotr.majcher@sanepid.gov.pl
Informacja dotycząca dostępnych w Internecie aplikacji
na smartfony przeznaczonych dla zbieraczy grzybów
W sieci Internet możemy odnaleźć liczne aplikacje na smartfony, których funkcjonalność polega na automatycznej identyfikacji grzyba przy pomocy kamery umieszczonej w aparacie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim
apeluje o rozwagę w używaniu takich aplikacji.
Mogą być one cenną pomocą zastępując podczas wędrówki po lesie książkowe atlasy, jednak
jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!
Żadna aplikacja nie jest w stu procentach doskonała nie zastąpi nam zdrowego rozsądku.
Pomyłka może mieć tragiczne skutki dla nas i naszych bliskich!
Życzę bezpiecznego grzybobrania!
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim