W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poznaj grzyby- unikniesz zatrucia

13.08.2025

Koszyk z widocznymi grzybami, w tle ściółka leśna

Obraz zawierający grzyb, na wolnym powietrzu, drzewo, roślina
Opis wygenerowany automatycznie

POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA

 

Cny grzybie borowiku, Ty jesteś jak zdrowie,

Ile Cię cenić trzeba, ten tylko się dowie,

Kto się struł innymi; dziś w całej ozdobie

Opisuję Twą piękność, bo potrawkę robię.

 

Jan Sztaudynger „Wojna grzybów” (fragment)

 

W ostatnich dniach w lasach regionu piotrkowskiego zanotowano pojawienie się zwiększonej ilości grzybów. Aby grzybobranie oraz spożywanie grzybów było bezpieczne dla zdrowia naszego i naszych bliskich przypominamy o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów*).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele
    z tych gatunków jest pod ochroną
    i stanowią one część ekosystemu.

Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne
w skutkach!

* - UWAGA: w zależności od autora atlasu, roku wydania i jego pochodzenia (tłumaczenia atlasów z języków obcych) może zdarzyć się sytuacja, iż dany gatunek grzyba w jednych jest klasyfikowany jako jadalny, w innych jadalny warunkowo lub wręcz jako trujący. Należy korzystać z najnowszych wydań atlasów, zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat grzybów i ich właściwości. Jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy! 

Kilka informacji dotyczących konsumpcji grzybów:

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
  • Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem!
    (np. czernidłak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Lekarz wezwany w porę może uratować życie!

Bezpłatne porady w PSSE Piotrków Trybunalski

Przypominamy, że istnieje możliwość uzyskania w godzinach pracy Stacji bezpłatnej porady dotyczącej grzybów.

W celu umówienia spotkania z grzyboznawcą można dzwonić pod numery: 44 6495063 w. 37
lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc na adres: piotr.majcher@sanepid.gov.pl

 

Informacja dotycząca dostępnych w Internecie aplikacji
na smartfony przeznaczonych dla zbieraczy grzybów

 

W sieci Internet możemy odnaleźć liczne aplikacje na smartfony, których funkcjonalność polega na automatycznej identyfikacji grzyba przy pomocy kamery umieszczonej w aparacie.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim
 apeluje o rozwagę w używaniu takich aplikacji
.

 

Mogą być one cenną pomocą zastępując podczas wędrówki po lesie książkowe atlasy, jednak
 jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!

 

Żadna aplikacja nie jest w stu procentach doskonała nie zastąpi nam zdrowego rozsądku.

Pomyłka może mieć tragiczne skutki dla nas i naszych bliskich!

 

Życzę bezpiecznego grzybobrania!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim

{"register":{"columns":[]}}