W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r. dotyczący Józinek

19.10.2022

Woda nr 1

KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r.

w sprawie warunkowej przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Józinek

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku informuje, że w badaniach jakości wody z wodociągu Józinek stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów  i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Trwające prace mające w celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).

UWAGA: Wodę należy gotować przez 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana co codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

Materiały

KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r. dotyczący Józinek
KOMUNIKAT​_nr​_8​_Państwowego​_Powiatowego​_Inspektora​_Sanitarnego​_w​_Płocku​_z​_dnia​_19102022r​_dotyczący​_Józinek.pdf 1.25MB
{"register":{"columns":[]}}