W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Żywności

20.10.2025

Światowy Dzień Żywności 2025

Światowy Dzień Żywności, obchodzony corocznie 16 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. Celem tego dnia jest zwiększenie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych, takich jak głód, niedożywienie, marnowanie żywności oraz potrzeba zapewnienia zrównoważonego systemu produkcji i dostępu do żywności.

Tegoroczne hasło #WorldFoodDay

„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości” podkreśla znaczenie współpracy między ludźmi, krajami i instytucjami w budowaniu zrównoważonych systemów żywnościowych oraz zwraca uwagę, że każdy z nas – od rolnika po konsumenta – ma realny wpływ na to, jaka będzie przyszłość planety.

Jak podkreśla FAO: „Codzienne wybory kształtują świat, w którym żyjemy”. Warto więc, by te wybory prowadziły nas ku przyszłości, w której żywność jest wysokiej jakości, bezpieczna i dostępna dla wszystkich.

Więcej na temat #WorldFoodDay2025.

Bezpieczna żywność to wspólna odpowiedzialność

Bezpieczeństwo żywności to jeden z fundamentów zdrowia publicznego. W Polsce kluczową rolę w jego zapewnieniu odgrywa Państwowa Inspekcja Sanitarna.  Działania Inspekcji obejmują kontrolę, nadzór, cyfryzację procesów oraz edukację konsumencką – wszystko po to, by chronić zdrowie obywateli i budować zaufanie do systemu żywnościowego.

{"register":{"columns":[]}}