W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#EFSA Kampania Safe2Eat

24.06.2025

#Safe2Eat, wcześniej znana jako #EUChooseSafeFood to ogólnoeuropejska kampania, której celem jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

Niezależnie od tego, czym się kierujesz przy wyborze żywności – smakiem, zdrowiem, ceną czy środowiskiem naturalnym – możesz mieć pewność, że Twoje jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla zdrowia.

Dzięki Safe2Eat:

  • poznasz praktyki związane z bezpieczeństwem i higieną żywności;
  • znajdziesz wskazówki dotyczące bogatej w składniki odżywcze i zdrowej żywności;
  • dowiesz się, w jaki sposób gwarantujemy, że wszystko, co znajduje się w Twojej żywności – od dodatków po nowe składniki – jest bezpieczne do spożycia;
  • nauczysz się odczytywać etykiety na produktach, aby znaleźć kluczowe informacje np. alergeny;
  • poznasz ludzi tworzących europejski system bezpieczeństwa żywności.

 

Prowadzona już piąty rok kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach: 

  • Właściwe obchodzenie się z żywnością –aby chronić bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny.Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niebezpieczna żywność może zawierać szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które mogą powodować ponad 200 różnych chorób – od biegunki po nowotwory. Odpowiednie przygotowanie żywności znacznie ogranicza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
  • Suplementy diety – suplementy diety, często przyjmowane codziennie i rutynowo, zyskują w Europie coraz większą popularność. Suplementy diety – których oferta jest szeroka: od witaminy D po wyciągi z roślin, np. z żeń-szenia i czosnku – są przedstawiane jako wygodny sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, poprawę sprawności czy zwiększenie odporności. Trzeba jednak pamiętać, że suplementy diety tylko uzupełniają właściwą dietę i zdrowy styl życia – nie zastępują ich.
  • Zatrucie pokarmowe – występuje po spożyciu żywności zanieczyszczonej  chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i pasożytami. Może się to zdarzyć, gdy:
     
  • żywność nie jest właściwie ugotowana lub podgrzana;
  • żywność przygotował ktoś, kto nie umył rąk lub był chory;
  • żywność jest przechowywana w nieodpowiedniej temperaturze – np. za długo znajdowała się poza lodówką czy zamrażarką;
  • żywność spożyto po upływie daty „należy spożyć do”;
  • kontakt z żywnością miały zwierzęta lub owady.
  • Musimy pamiętać, że każdy rodzaj żywności może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie jest ona prawidłowo przechowywana lub przygotowywana!
  • Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania żywności. Jaja i mięso muszą być dokładnie ugotowane, by można je było bezpiecznie jeść.
  • Większość zatruć pokarmowych wynika z przenoszenia bakterii z surowej żywności na produkty gotowe do spożycia.

Źródło: EFSA

{"register":{"columns":[]}}