Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym wytwarzane metodą druku 3D
23.09.2025
Obowiązek rejestracji producentów materiałów do kontaktu z żywnością,
w tym wyprodukowanych w technologii druku 3D (drukowanie przestrzenne),
wynika z przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Ważne jest, aby materiały i wyroby drukowane 3D, przeznaczone do kontaktu z żywnością, były wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wytwarzanych metodą druku 3D (artykuły gospodarstwa domowego tj. formy do pieczenia, wykrawacze do ciastek, przybory kuchenne), deklarowanych jako przeznaczone do kontaktu z żywnością, mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r., poz. 1448).
Wniosek o wpis należy złożyć do właściwego terenowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Wyroby wytwarzane metodą druku 3D deklarowane jako przeznaczone do kontaktu z żywnością, wprowadzane do obrotu muszą spełniać wymagania:
- określone w art. 3, art. 15 oraz art. 17 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Dobrej Praktyki Produkcyjnej w odniesieniu do grup materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w rozporządzeniu Komisji (WE)nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r.
Przestrzeganie powyższych wymagań, gwarantuje bezpieczeństwo zarówno użytkowników, jak i żywności, która ma kontakt z wydrukami 3D.