Komunikat skierowany do konsumentów wody z wodociągu w Białej Rawskiej
21.05.2025
Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rawie Mazowieckiej z dnia 21.05.2025 r.skierowany do konsumentów wody z wodociągu w Białej Rawskiej
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rawie Mazowieckiej informuje, że, w badaniach jakości wody z wodociągu publicznego w Białej Rawskiej, zaopatrującego mieszkańców miejscowości: Biała Rawska, Żurawia, Żurawka, Nowy Chodnów, Orla Góra, Wilcze Piętki, Pachy, Podsędkowice, Kopczywna, Wola Chojna, Chodnów, Józefów, Przyłuski, Krukówka, Stanisławów, Słupce, Dańków, Stara Wieś, Rzeczków, Błażejewice, Zakrzew, Chrząszczew, Chrząszczewek, Marianów, Franopol, Rokszyce, Zofiów, Porady Górne, Bronisławów, Szwejki Małe, Marchaty, Byki, Niemirowice, Franklin, Aleksandrów, Studzianek, Gołyń, Antoninów, Nowe Przyłuski, Goślin, Konstantynów, Szczuki, Teresin w gminie Białej Rawskiej w powiecie rawskim stwierdzono ponadnormatywną wartość parametru bakteriologicznego, tj. liczba bakterii grupy coli.
W związku z tym woda z wodociągu warunkowo nadaje się do spożycia po uprzednim przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt. Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być używana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294 z późn. zm.).
Zalecenia obowiązują do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Materiały
Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rawie Mazowieckiej z dnia 21.05.2025 r. skierowany do konsumentów wody z wodociągu w Białej RawskiejKomunikat_o_warunkowej_przydatności_wody_do_spożycia.pdf 0.27MB