W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co trzeba wiedzieć o Legionellozie?

Słuchawka prysznicowa z lejącą się na dłoń wodą. Po prawej stronie grafika wektorowa obrazująca niebieskie pałeczki bakterii. Na dole napis "Legionella"

Legioneloza to choroba zakaźna, najczęściej występujące typy zachorowań to:

  • choroba legionistów – postać płucna, najczęściej rozpoznawana, z objawami  zapalenia płuc o ciężkim przebiegu, często z towarzyszącymi objawami uszkodzenia wielu narządów. Przy ciężkim stanie ogólnym obserwuje się: podwyższoną ciepłotę ciała, suchy kaszel, zaburzenia oddychania, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zaburzenia świadomości. W 10-20% choroba może zakończyć się zgonem pacjenta.
  • gorączka Pontiac – postać pozapłucna, łagodna,  z objawami grypopodobnymi: wzrost ciepłoty ciała, bóle głowy, bóle mięśniowe, zakażenie górnych dróg oddechowych. Wyzdrowienie następuje samoistnie w ciągu kilku dni, a śmiertelność 0%
  • postać pozapłucna ciężka – choroba przebiega z zakażeniem uogólnionym, któremu może towarzyszyć sepsa lub zespól rozsianej zakrzepicy wewnątrz naczyniowej. Ta postać choroby dotyka głównie pacjentów szpitalnych np. w trakcie immunosupresji. Śmiertelność w tej postaci choroby wynosi 20-25%. 

Źródło zakażenia

Źródłem zakażenia pałeczkami Legionella w obiektach mogą być:  instalacje ciepłej wody, instalacje klimatyzacyjne, ale także nawilżacze powietrza, baseny, sitka prysznicowe, zawory czerpalne, wieże chłodnicze.

Kolonizacji bakterii sprzyja temperatura w zakresie 25-45 °C (optymalna temperatura do ich rozwoju wynosi 38 °C), niskie stężenie dezynfekantów, zastoiny wody i czynniki biotyczne takie jak obecność innych mikroorganizmów, biofilmu.

W temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C. Poniżej temperatury 20 °C stopień rozmnażania znacząco spada, ale bakteria może przetrwać w stanie uśpienia przy dużo niższych temperaturach do czasu pojawienia się sprzyjających warunków rozwoju.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią z rodzaju Legionella?

  • utrzymywać temperaturę wody ciepłej w sieci nie niższej niż 55°C,
  • Regularnie czyścić zbiorniki, sieć wodną oraz końcówki kranów z osadów i kamienia,
  • Regularnie przeprowadzać dezynfekcję termiczną przez czasowe podgrzanie wody do 70°C w punktach czerpalnych
  • Po dłuższym niekorzystaniu z wody ok.2 tyg., należy spuszczać gorącą wodę we wszystkich kranach i prysznicach przez kilka minut.

Zachęcamy do odwiedzenia strony: Bakterie Legionella

Materiały

Zalecenia NIZP-PZH dotyczące Legionelli
Zalecenia-Legionella​_budynki-NIZP-PZH​_-GIS​_15032021​_(2).pdf 0.69MB
{"register":{"columns":[]}}