Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy warzyw i owoców
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Siemiatyczach informuje, że opublikowany został poradnik pt. „Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego” – opracowany przez Biuro Regionalne WHO dla Europy we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
Podręcznik opisuje kluczowe praktyki ograniczania ryzyka związanego ze skażeniem mikrobiologicznym świeżych owoców i warzyw podczas uprawy, zbioru i składowania. W związku z rozpoczętym sezonem upraw, zalecane jest zapoznanie się z niniejszym poradnikiem, w szczególności przez podmioty produkcji pierwotnej, dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego.
Materiały
Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy warzyw i owoców: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznegoPięć_kroków_do_bezpieczniejszej_uprawy_warzyw_i_owoców_-_poradnik.pdf 6.48MB