W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy warzyw i owoców

Świeże owoce i warzywa: pomidory, pomarańcze, zielona papryka, seler, pieczarki, marchew, cebula, cytryna, ziemniaki, szczypior, ogórki, papryka chilli, winogrona, czosnek, awokado, banany, truskawki, granat, cukinia, czerwona kapusta, brokuł

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Siemiatyczach informuje, że opublikowany został poradnik pt. „Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego” – opracowany przez Biuro Regionalne WHO dla Europy we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.

Podręcznik opisuje kluczowe praktyki ograniczania ryzyka związanego ze skażeniem mikrobiologicznym świeżych owoców i warzyw podczas uprawy, zbioru i składowania. W związku z rozpoczętym sezonem upraw, zalecane jest zapoznanie się z niniejszym poradnikiem, w szczególności przez podmioty produkcji pierwotnej, dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego.

Materiały

Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy warzyw i owoców: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego
Pięć​_kroków​_do​_bezpieczniejszej​_uprawy​_warzyw​_i​_owoców​_-​_poradnik.pdf 6.48MB
{"register":{"columns":[]}}