Zakres działania

Zadania poszczególnych komórek organizacyjnych Pionu Nadzoru Sanitarnego

Zadania Oddziału Nadzoru

  1. Zapewnienie realizacji zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego. 
  2. Współpraca pomiędzy poszczególnymi komórkami organizacyjnymi i samodzielnymi stanowiskami pracy Stacji w ramach wykonywanych zadań. 
  3. Współpraca z organami administracji publicznej. 
  4. Prowadzenie promocji zdrowia. 
  5. Opracowywanie ocen, analiz, zestawień i informacji dot. prowadzonych działań nadzorowych oraz formułowanie wniosków zmierzających do poprawy stanu sanitarnego w obszarze swego działania. 
  6. Rozpatrywanie skarg i wniosków. 

Zadania Oddziału realizowane są odpowiednio przez sekcje i samodzielne stanowiska:

  • Sekcja Nadzoru Epidemiologicznego

  • Sekcja Nadzoru Higieny Pracy

  • Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i P.U.

  • Sekcja Nadzoru Higieny Środowiska

  • Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży

Zadania sekcji Oddziału Nadzoru

Sekcja Nadzoru Epidemiologicznego
  1. W dziedzinie zapobiegania chorobom zakaźnym: 

    • opracowywanie stwierdzonych przypadków/ ognisk chorób zakaźnych, 

    • bieżące analizowanie sytuacji epidemiologicznej i dokonywanie okresowych ocen w tym zakresie, 

    • uczestniczenie w opracowywaniu i wdrażaniu programów i planów profilaktycznych działań przeciwepidemicznych. 

  2. W dziedzinie szczepień ochronnych: 

    • zaopatrywanie punktów szczepień w preparaty szczepionkowe oraz nadzorowanie efektywnego wykorzystania szczepionek, 

    • nadzorowanie prawidłowej realizacji Programu Szczepień Ochronnych, 

    • opracowanie okresowych sprawozdań i analiz stanu uodpornienia dzieci i młodzieży. 

  3. W dziedzinie nadzoru sanitarnego: 

    • nadzorowanie podmiotów wykonujących działalność leczniczą w zakresie przestrzegania warunków sanitarnych, wynikających ze stosownych przepisów, 

    • opracowywanie ocen stanu sanitarnego podmiotów wykonujących działalność leczniczą oraz pracy zespołów d/s zakażeń szpitalnych.

Sekcja Nadzoru Higieny Pracy
  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru nad warunkami higieny pracy w zakładach pracy, w których zatrudnieni są pracownicy, w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiska pracy (czynników fizycznych, chemicznych
    i biologicznych) oraz zapobieżenia powstawania chorób zawodowych.
  2. W dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne środowiska pracy oraz utrzymania należytego stanu higienicznego zakładów pracy, a zwłaszcza zapobiegania powstawania chorób zawodowych
    i innych chorób związanych z warunkami pracy.
  3. Nadzór nad przestrzeganiem przez producentów, importerów, osoby wprowadzające do obrotu, stosujące lub eksportujące substancje chemiczne, ich mieszaniny lub wyroby w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1203) obowiązków wynikających z tej ustawy oraz z rozporządzeń Wspólnot Europejskich w niej wymienionych (w tym środki ochrony roślin, środki powierzchniowo czynne i detergenty).
  4. Nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii
    2 i 3 obowiązków wynikających z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. Nr 179, poz. 1485, ze zm.), rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 273/2004 z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie prekursorów narkotykowych oraz rozporządzenia (WE) Rady nr 111/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. określającego zasady nadzorowania handlu prekursorami narkotyków pomiędzy Wspólnotą a państwami trzecimi.
  5. Nadzór na zakazem wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii,
  6. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
  7. Prowadzenie postępowania administracyjnego w sprawie chorób zawodowych, w wyniku czego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaje decyzje o stwierdzeniu choroby zawodowej lub decyzji o braku podstaw do jej stwierdzenia,
  8. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów związanych z występowaniem na stanowisku pracy azbestu, wynikający z ustawy z dnia 19 czerwca 1997 r. o zakazie stosowania wyrobów zawierających azbest (Dz.U. 2004.3.20 ze zm.).
  9. Wydawanie opinii sanitarnych wynikających z przepisów w zakresie higieny pracy.
  10. Bieżąca współpraca z inspekcjami i instytucjami działającymi w podobnym zakresie, np. Państwową Inspekcją Pracy, Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy w Łodzi, Instytutem Medycyny Pracy w Łodzi, Państwowym Zakładem Higieny w Warszawie, Państwową Strażą Pożarną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz organami władzy administracji rządowej i samorządowej.
  11. Prowadzenie promocji zdrowia w zakładach pracy.
  12. Udzielanie porad i informacji w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi w środowisku pracy. 
Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
  1. Nadzór nad placówkami obrotu środkami spożywczymi, w tym targowiskową sprzedażą żywności 

  2. Nadzór sanitarny nad zakładami produkcji żywności . 

  3. Nadzór nad środkami transportu artykułów spożywczych 

  4. Nadzór sanitarny nad zakładami żywienia zbiorowego 

  5. Nadzór nad realizacją zasad prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, w których wyżywienie oparte jest o planowe racje żywieniowe. 

  6. Nadzór nad warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami. 

  7. Nadzór nad importowanymi/eksportowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością i substancjami dozwolonymi dodatkowymi.

  8. Pobór prób środków spożywczych, kosmetyków i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych.

Sekcja Nadzoru Higieny Środowiska
  1. Prowadzenie kontroli przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne obiektów oraz urządzeń użyteczności publicznej. 
  2. Prowadzenie monitoringu jakości wody do spożycia oraz stanu sanitarno-technicznego urządzeń służących do jej poboru, uzdatniania i przesyłania. 
  3. Ocena warunków sanitarnymi w miejscach wypoczynku i rekreacji, w tym jakości wody w kąpieliskach 
    i pływalniach. 
  4. Prowadzenie monitoringu jakości powietrza atmosferycznego w zakresie zanieczyszczeń fizycznych
     i chemicznych. 
  5. Pobór prób środowiskowych do badań laboratoryjnych. 
  6. Nadzór w zakresie utrzymania należytego stanu higienicznego środków komunikacji publicznej. 
  7. Nadzór nad placówkami służby zdrowia w zakresie warunków lokalowych, zaopatrzenia w wodę
     i odprowadzania ścieków, postępowania z odpadami. 
  8. Wykonywanie czynności dotyczących nadzoru nad warunkami sanitarnymi przy ekshumacjach oraz przewożeniu zwłok i szczątków ludzkich. 
  9. Dokonywanie uzgodnień sanitarnych w procesie uzyskiwania zgody na przeprowadzanie imprez masowych.
Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży
  1. Ocena higieniczna warunków nauki i wychowania oraz wpływu środowiska na stan zdrowia dzieci i młodzieży. 

  2. Nadzór nad zakładami nauczania i wychowywania. 

  3. Nadzór nad przygotowaniem i prowadzeniem akcji letniego i zimowego wypoczynku dla dzieci. 

  4. Prowadzenie badań problemowych związanych z higieną nauczania i wychowania. 

  5. Prowadzenie pomiarów warunków nauczania i wychowania.

Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny
  1. Uzgadnianie zakresy i stopnia szczegółowości informacji wymaganych w prognozie oddziaływania na środowisko, dla projektów studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, oraz projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.
  2. Opiniowanie projektów studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego wraz z prognozą oddziaływania na środowisko, oraz projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego wraz z prognozą oddziaływania na środowisko, w ramach strategicznej oceny oddziaływania.
  3. Opiniowanie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczącej budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych.
  4. Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie.
  5. Uczestniczenie w dopuszczaniu do użytkowania obiektów budowlanych.
  6. Wydawanie opinii o zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami unii Europejskiej , przedsięwzięć i realizowanych inwestycji poprzez Agencje Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.
  7. Opiniowanie na podstawie „Karty informacyjnej” przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, pod kątem odstąpienia, bądź nałożenia na inwestycję obowiązku sporządzenia: raportu oddziaływania na środowisko” wraz z określeniem jego zakresu.
  8. Opiniowanie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, na podstawie „Raportu oddziaływania na środowisko”, przed wydaniem decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia.
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia
  1. Inicjowanie i wytyczanie kierunków i przedsięwzięć zmierzających do zaznajamiania społeczeństwa z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, popularyzowania zasad higieny i racjonalnego żywienia, metod zapobiegania chorobom oraz umiejętności udzielania pierwszej pomocy. 

  2. Pobudzanie aktywności społecznej do działań na rzecz własnego zdrowia. 

  3. Udzielanie porad i informacji w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi. 

  4. Ocenia działalności oświatowo-zdrowotnych prowadzonych przez szkoły i inne placówki oświatowo-wychowawcze, szkoły wyższe oraz środki masowego przekazywania, zakłady opieki zdrowotnej, inne zakłady, instytucje i organizacje oraz udziela im pomocy w prowadzeniu tej działalności.

 

{"register":{"columns":[]}}