W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania
  1. realizacja zadań Powiatowego Inspektora jako organu I instancji w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, w tym produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi;

  2. przeprowadzanie kontroli związanych z oceną jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;

  3. wdrażanie na terenie powiatu średzkiego „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu” oraz przygotowywanie sprawozdań z jego realizacji;

  4. uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;

  5. podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC – analiza ryzyka, ocena ryzyka;

  6. podejmowanie działań w ramach systemu RAPEX dotyczących produktów kosmetycznych;

  7. współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Kontakt
Kierownik Sekcji Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotu Użytku

p.o. Kierownika HŻŻiPU – mgr inż. Sabina Połońska


Pokój numer 5.

 

{"register":{"columns":[]}}