Kampania EFSA #Safe2EatEU
06.08.2025
Zatrucia pokarmowe
🍗🤮 Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zatrucie pokarmowe?
Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.
Unia Europejska podejmuje szerokie działania, których celem jest zwalczanie bakterii Salmonella u drobiu i zapobieganie mikrobiologicznemu zanieczyszczeniu żywności. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria, występujące w żywności.
Kampania #Safe2EatEU pokazuje, że można zapobiegać chorobom dzięki kilku prostym zasadom dotyczącym przygotowywania żywności.
Jak dochodzi do zatrucia i jak możemy mu zapobiec?
Zatrucie pokarmowe występuje po spożyciu żywności zanieczyszczonej chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i pasożytami.
Może się to zdarzyć, gdy:
- żywność nie jest właściwie ugotowana lub podgrzana;
- żywność przygotował ktoś, kto nie umył rąk lub był chory;
- żywność jest przechowywana w nieodpowiedniej temperaturze – np. za długo znajdowała się poza lodówką czy zamrażarką;
- żywność spożyto po upływie daty „należy spożyć do”;
- kontakt z żywnością miały zwierzęta lub owady.
Musimy pamiętać, że każdy rodzaj żywności może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie jest ona prawidłowo przechowywana lub przygotowywana!
Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania żywności. Jaja i mięso muszą być dokładnie ugotowane, by można je było bezpiecznie jeść.
Większość zatruć pokarmowych wynika z przenoszenia bakterii z surowej żywności na produkty gotowe do spożycia.
Więcej informacji znajdziesz: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning