W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat skierowany do konsumentów wody z wodociągu KOZŁÓWEK

13.10.2025

Komunikat

PAŃSTWOWY POWIATOWY
  INSPEKTOR SANITARNY
           w Strzyżowie

PSK.9020.10.37.2025
                                                                                                                                   Strzyżów, dnia 13.10.2025 r.

KOMUNIKAT SKIEROWANY DO KONSUMENTÓW WODY WODOCIĄGU KOZŁÓWEK

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Strzyżowie informuje odbiorców wody z wodociągu Kozłówek, że woda z sieci wodociągowej pobrana w punkcie poboru: SUW Kozłówek, nadaje się warunkowo do spożycia przez ludzi.

W dniu 10.10.2025r. zostały pobrane przez pracownika upoważnionego przez PPIS w Strzyżowie próby wody z wodociągu Kozłówek w zakresie mikrobiologicznym w miejscu poboru: SUW Kozłówek. Badania pobranych próbek wody zawarte zostały w sprawozdaniu z badań
Nr DL.LHK.9051.1.796.2025 z dnia 11.10.2025r. Badanie wykonane przez Laboratorium Higieny Komunalnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, 35-959 Rzeszów, ul. Wierzbowa 16. Przeprowadzone badania wody wykazały, że woda w badanych próbkach odpowiada wymogom określonym w przepisach rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pod względem mikrobiologicznym: liczba Clostridium perfringens – 0jtk/100ml.

W pobranej w ramach nadzoru bieżącego próbce wody dnia 07.10.2025r. w punkcie poboru: SUW Kozłówek, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnej wartości mętności – 2,3 NTU.

Zgodnie z załącznikiem Nr 1 część C, tabela 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz. U. 2017r. poz. 2294), zalecany zakres mętności wynosi do 1,0 NTU. Wyniki badań wody zostały zawarte w sprawozdaniu z badań
nr DL.LHK.9051.1.780.2025 z dnia 09.10.2025r., przeprowadzone przez Laboratorium Higieny Komunalnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, ul. Wierzbowa 16, 35-959 Rzeszów.

Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu. 

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Osoby z osłabioną odpornością, rodzice/ opiekunowie małych dzieci korzystając z wody wodociągowej powinni zachować szczególną ostrożność. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów należy niezwłocznie zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego.

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

 Państwowy Powiatowy
   Inspektor Sanitarny
        w Strzyżowie

      Zdzisław Sarna

 

{"register":{"columns":[]}}