W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności: higiena żywności

17.04.2024

Bezpieczeństwo żywności: higiena żywności

Z uwagi na fakt, że bakterie takie jak Escherichia coli, Salmonella i toksyny botulistyczne mogą pojawić się w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie należy zawsze pamiętać o higienie w kuchni i budować nawyki bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, gotowaniem i przechowywaniem.

Amerykańska organizacja Food and Drug Administration (FDA) opracowała  przydatne porady dotyczące bezpieczeństwa żywności, których potrzebujemy aby być zdrowym. FDA przypomina, że:

- przed jedzeniem należy oczyścić żywność tj. świeże owoce i warzywa najlepiej płukać pod bieżącą wodą z kranu przed jedzeniem i szorować twarde produkty za pomocą szczotki do czyszczenia czystych produktów, jeśli taką posiadamy i należy zawsze  pamiętać o czyszczeniu pokrywek konserw przed ich otwarciem;

 - należy dezynfekować blaty kuchenne - blaty kuchenne należy regularne czyścić i odkażać za pomocą środka dezynfekującego lub poprzez utworzenie samodzielnego roztworu odkażającego. Pamiętaj, aby używać go tylko na blatach i nie czyścić nim produktów!;

- należy uważać na żywność łatwo psującą się - aby wyeliminować ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, FDA przypomina, żeby podczas rozpakowywania artykułów spożywczych „schłodzić lub zamrozić mięso, drób, jajka, owoce morza i inne łatwo psujące się produkty – takie jak jagody, sałata, zioła i grzyby – w ciągu dwóch godzin od zakupu ”;

- należy utrzymywać swoje ręce w czystości - zaleca się mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund przed i po pracy z jedzeniem. Obejmuje to zarówno przygotowywanie posiłków, jak również samo jedzenie;

 - należy gotować żywność w bezpiecznej temperaturze wewnętrznej -  pomaga to zniszczyć wszelkie szkodliwe bakterie. Zaleca się używania termometru do żywności, aby dokładnie sprawdzić, czy mięso, drób, owoce morza i produkty jajeczne są dokładnie ugotowane przed jedzeniem.

{"register":{"columns":[]}}