W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czytaj etykiety produktów żywnościowych!

14.12.2023

Czytaj etykiety produktów żywnościowych!

W celu ochrony zdrowia konsumentów i umożliwieniu im dokonania świadomego wyboru spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku podawanie informacji na temat żywności na etykiecie jest określone w przepisach prawa. Należy pamiętać, że produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim. Ponadto zgodnie z wymaganiami muszą na etykiecie znajdować się następujące  informacje:

  • nazwa produktu;
  • wykaz składników (wraz z substancjami powodującymi alergie);
  • termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości;
  • dane identyfikujące producenta;
  • masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu;
  • warunki przechowywania;
  • warunki użycia (tam gdzie zasadne);
  • kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne);
  • informacja o wartości odżywczej.

Czytając uważnie etykiety produktów żywnościowych dowiemy się:

  • z czego składa się produkt;
  • ile tłuszczu zawiera produkt;
  • ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt;
  • ile soli zawiera produkt;
  • ile „kalorii” zawiera produkt;
  • ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS);
  • czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny);
  • do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.

Pamiętaj! Każdy dodatek do żywności może wpłynąć na ogólny stan zdrowia i nasze  samopoczucie. W wielu przypadkach utrudnia też walkę ze zbędnymi kilogramami i utrzymanie prawidłowej wagi. Badania wykazały, że świadome czytanie etykiet produktów spożywczych może przyczynić się do utraty wagi.

{"register":{"columns":[]}}