W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Owoce i warzywa w marcu

25.03.2024

Owoce i warzywa w marcu

Owoce i warzywa w marcu

Owoce i warzywa w marcu

Marzec nie rozpieszcza nas bogactwem owoców i warzyw, z których można skomponować zdrową i smaczną dietę, pełną witamin i składników mineralnych. Należy więc skupić się na produktach sezonowych, rosnących w naszym klimacie oraz wzbogacić innymi warzywami i owocami.

Jakie właściwości posiadają sezonowe warzywa i owoce?

Jabłka - pełne witamin i składników mineralnych, wspomagają procesy trawienia, wzmacniają układ odpornościowy, wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, układu moczowego, mają działanie antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają przemianę materii i ułatwiają odchudzanie;

Gruszki- o dużej zawartości substancji odżywczych. Wspomagają trawienie, mają działanie moczopędne, oddziałują korzystnie na perystaltykę jelit, posiadają także właściwości oczyszczające i odtruwające. Działają pozytywnie na układ nerwowy, wspomagają procesy myślenia i koncentrację;

Pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi -  wzbogacą naszą dietę o dodatkowe ilości witaminy C. Do diety wprowadzić też możemy ananasy, mango czy pomelo, które urozmaicą nam codzienne dania.

Kapusta - stanowi bogate źródło witaminy C, a także witamin z grupy B, A, E i K. Wśród składników mineralnych w kapuście królują magnez, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy. Charakteryzuje się niską kalorycznością i dużą zawartością błonnika, dzięki czemu wspomagają procesy odchudzania. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, zapobiega anemii, ma działanie moczopędne oraz przeciwdziała obrzękom. Ma również pozytywny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Marchewka - stanowi jedno z największych źródeł beta-karotenu, który w naszym organizmie zostaje przekształcony w witaminę A. Reguluje pracę układu pokarmowego, ma korzystny wpływ na odporność, wspomaga perystaltykę jelit, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu, działa antynowotworowo. Wpływa bardzo pozytywnie na nasz wzrok i stan skóry.

Pietruszka - posiada działanie moczopędne, wspomaga pracę wątroby, poprawia trawienie, działa rozkurczowo. Pietruszka stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają procesom starzenia i chorobom nowotworowym.

Seler - oddziałuje na procesy trawienia, wzmacnia apetyt, posiada działanie moczopędne, a także zapobiega zaparciom. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz pomaga przy bólach stawów i reumatyzmie.

Burak ćwikłowy - wzmacnia organizm, stymuluje produkcję przeciwciał i czerwonych komórek, wzmacnia układ odpornościowy. Pobudza apetyt, ma działanie antybakteryjne i pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Cebula, czosnek, por, szczypiorek - mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomagają organizm w walce z przeziębieniem, korzystnie wpływają na odporność. Pomagają walczyć z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na układ krążenia.

Ziemniak - stanowi dobre źródło witaminy C i potasu, zawiera także witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, siarkę. Wspomagają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu, wpływają korzystnie na układ krążenia.

Topinambur - dobre źródło inuliny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność, pomaga także walczyć z podwyższonym poziomem cukru. Wspomaga procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit, działa antynowotworowo.

{"register":{"columns":[]}}